Sorular | Soru sor

Gusülle ilgili önemli bir mesele

Hocam sizden allah razi olsun...verdiğiniz cvplar net...sorum şu... Misafirliğe gittim...sabah oradan ise gecmem icap etti...sabah kalktigimda cunup olduğumu hissettim...yalniz servise yetismem gerektiği için gsl abdesti alamadim...su çelik gibi soğuktu... Disari ciktigim için hasta olma endişesi var diye sadece nmz abdesti aldim...boyle olabilirmi ? Veya teyemmüm de alınabilir mi ? Bunların ikiside yanlis bir hareket mi ? Cvbiniz için şimdiden tesekkurler...

Radıyallâhü annâ ve anküm.

Teyemmümü mubah kılan bazı sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

Teyemmüm, abdest ve gusül yerine geçen bir bedel ve istisnaî bir hükümdür. Ancak belli bir mazeretin bulunması halinde yapılabilir. Bu mazeretleri de iki grupta toplayabiliriz:

1- Abdest veya gusle yetecek miktarda suyun bulunmaması...

2- Suyu kullanmaya mâni olan fiilî bir durumun ya da suyu kullanmamak için dinen geçerli bir mazeretin bulunmasıdır.

Bu maddeleri de kısaca şöyle açıklayabiliriz:

a) Abdest ve gusle yetecek suyun hiç bulunmaması; suyun bir milden (1609 m / 1.609 km) daha uzakta olması, su yolunda bir tehlikenin varlığı, parayla su satın alma imkânının olmayışı veya fiyatının rayiç bedelin çok üstünde olması gibi durumlar.

b) suyu kullanmanın sağlık açısından tehlikeli oluşu, suyu elde etme araç ve gerecinin bulunmayışı, havanın veya suyun aşırı derecede soğuk olması gibi durumlar da yukarıdaki iki mazeret halinin sık rastlanılan örnekleri olarak sayılabilir. Bu hususta mükellef mü’min, kendi karar vermeli, haklı ve geçerli bir mazeretinin bulunduğuna kalben tam olarak kanaat getirmelidir. O takdirde dinin bu ruhsatından faydalanabilir.

Bu durumda teyemmüm yapmanız gerekiyor. Mümkün olduğuna göre, ihtiyaten ayrıca bir de -sizin tabirinizle- namaz abdesti almanız uygun ve güzel olur. Tabii önünüze çıkabilecek ilk fırsatta boy abdestinizi de almanız icap eder. Zira anlatılan vaziyet, zaruretten dolayı verilmiş bir ruhsattır. Zaruretlerde ise, sınır aşıldığında ruhsat biter, haramlık yani günah durumu başlar. Bunu da hatırdan çıkartmamak lazım.

Evet, ben de iş olsun diye cevaplamıyorum. Şahsen çok yaşadığım bir sıkıntıdır. Dinen-şer’an yapılması gerekeni söyledim. Ona göre hareket edersiniz.

Abdest, Teyemmüm, Gusül, suyun bulunmaması, Suyu kullanmaya mâni olan fiilî bir durum, suyu kullanmamak için dinen geçerli bir mazeret,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com