Sorular | Soru sor

Nikah

boşama maksadı ile olmayıp hanımı ikna etmek için nikah üzerine yalan yere yemin etmek nikahı düşürür mü ?


Nikah üzerine nasıl yemin ettin? Yoksa talak üzerine mi ettin yemini? Onu açıkça yazarsan durum netleşir, ona göre cevap verme imkânımız olur.

Bununla birlikte unutmamak gerekir ki; yalan yere yemin, yani vak’aya / olaya / olana aykırı bulunan bir şeyin doğruluğuna yemin etmek çok çirkin bir davranıştır, büyük günahtır.

Yalan yere yemin eden kişi, Allah'ı yeminine şahid göstererek muhatabını kandırmak istediği için, Cenab-ı Hakk’ın mukaddes ismini istismar etmekte, O'na iftirada bulunmaktadır. Bu Sebeple Rasûlullah (s.a.v.), büyük günahların en büyüklerinden birinin de, yalan yere yemin etmek olduğunu beyan etmişlerdir. [Buharî, Sahih, Edeb, 6]

" Yeminlerinizi aranızda aldatma ve fesada vasıta edinmeyin, sonra sağlam basmışken bir ayak kayar da Allah yolundan saptığınız için, dünyada kötü azabı tadarsınız. Ahirette de size büyük bir azap olur." [Nahl suresi, 94] âyet-i celilesi, yalan yere yapılan yeminin cezasının ilahî azap olduğunu belirtmektedir.

Bir kimse geleceğe yönelik yaptığı bir yemini bozduğunda, keffâretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur [bkz. Yeminle ilgi sorular ve cevapları]. Fakat yalan yere yemin öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını keffâret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde keffâret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah Teala'ya tevbe ve istiğfar etmeli, af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememeye azmetmelidir. Onun günahını ancak Allah (c.c.) affedebilir.

Nikâh, Boşama, keffaret, yemin, büyük günah, şahid, yalan yere yemin, çok çirkin bir davranış, fesad,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com