Sorular | Soru sor

Cuma namaz ve zuhr-i ahîr

slm.alkym hocam avrupanin bazi yerlerinde bazi kuruluslar cuma namazini eksik kiliyor ilk sunnet, farz ve son sunneti kildiktan sonra diger geriye kalan namazlar terk ediliyor Turkiye`ninde bir ilinde ayni durumlara karsilastim simdiye kadar tam olarak kildigimiz cuma namazlari ne olduda son zamanlarda kisaltilarak kiliniyor, tamamini kilmak sakincalimida boyle bir uygulama getirildi. Hocam bu durumun asli nedir?


Ve aleyküm selam.

Sevgili kardeşim; “slm.alkym” yazıncaya kadar, selamı doğru dürüst yazamaz mıydın? Tembellik ve ihmalkârlık bize yakışmaz, öyle değil mi?

Şimdi de üşenmeyip Cuma namazı ve söz konusu ettiğiniz namazın mahiyeti hakkında bilgi için şu linklerdeki cevabi yazılarımızı okuyunuz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-174.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-175.html

Bu yazıları okuduktan sonra sorunuzun cevabını da alacağınız-bulacağınız kanaatindeyim. Fakat nedense siteye bakmayı, sorumuzla alakalı bilginin olup olmadığını araştırmayı bir türlü öğrenemedik. Bu durum gerçekten üzüyor ve yoruyor beni.

Her neyse... Kısa da olsa tekrar açıklamaya çalışalım. Fıkhî tabiriyle ihtiyata, yani dikkatli olmaya, tedbirli davranıp takva üzere amel etmeye muvafık olan kılınmasıdır. Atalarımız ne güzel söylemiş:

“Fazla mal göz çıkarmaz”!

Peki fazla ibadetten zarar gelir mi? Elbetteki hayır. Hatta zarar bir yana, faydasının ne kadar büyük olacağını Mahşer’de mutlaka göreceğiz. Öyle değil mi?

Dolayısiyle kılmayana / kılmayanlara da, eğer söz dinleyecek birileri ise hatırlatmaya çalışalım. Aksi halde ise, uyanmaları, İslâmi şuura sahip olabilmeleri için dua etmekten başka yapılacak bir şey yok demektir. Kimseyi zorlama hakkımız da yok, haddimiz de değil. Dileyen kılar, dileyen kılmaz. Kılan, manevi bakımdan elbette ki kârlı çıkar.

Tabii bu arada Cuma ile hiç alakası olmayanları da unutmamak, onlara da cumanın ve namazın ehemmiyetini anlatmayı ihmâl etmemek lazım.

ihtiyat, cuma namazı, araştırma, zuhr-i ahîr, ihmalkârlık, Fazla mal göz çıkarmaz, siteye bakma,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com