Sorular | Soru sor

Süt hısımlığı

Allah rızası için yardım edin. Teyzemin kızı ile nişanlıyım lakin bir mevzu nedeniyle 4 yıldır evlenemiyoruz. Öğrendik ki anneannem birkaç defa beni küçük teyzem ile emzirmiş. ( Ben büyük teyzemin kızıyla nişanlıyım). Konuyu araştırdığımızda bazı kaidelerin olduğunu oğrendim. Bir alim hoca 4 kişi yahut 3kadın 1erkek, 5 kere doyumluk emzirmeye şahitlik etmeli dedi. Şahitlik edildi. Emzirme olduğunda teyzem 3 yaşında olduğundan zaten sütü az olan ninemin, neredeyse sütü kalmadığına, emzirmenin 5 ten az olduğuna ve emzirmeden sonra doyma olmadığına şahitlik ettiler. Ayrıca beni sadece ninem degil annemde emzirdiğinden süt karışmasında çoğunluk olan dikkate alınır denildi. (Annemin emzirmesi daha fazla ) bu durumda nikah düşmez mi? Yalvarırım yardım edin. Şafiye göre fetvası var diyorlar ancak kesin bir şey söylemiyorlar. Şimdiden ALLAH razı olsun.


Allah rızası için ne olur siz de, sitedeki sorunuzla ilgili yazılara bir göz atınız. “Yalvarırım yardım edin” diye istimdat edeceğinize, önceden verilmiş hazır cevaplardan yararlanınız. Durmadan aynı şeyleri mi yazıp duracağız Allah aşkına! el-İnsaf... Zaman israfını ve gereksiz meşguliyet durumunu da hesaba katın lütfen... Bir heyet-komisyon yok karşınızda. “Tek kişilik bir ordu” var tabir caizse... Biraz da bizi düşünün. Şimdi şu linkte yazdıklarımızın tamamını dikkatlice okuyunuz. Orada süt kardeşliğiyle ilgili hemen her meselenin hallini göreceksiniz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-767.html

Hadi gene insafım tuttu, “sağlık yürüyüşü”mü ihmâl ederek fedakârlık yapayım, ekstradan bir yardımda bulunup meseleni toparlamaya çalışalım.

Sevgili kardeşim; sen anneanneni emmiş misin, evet emmişsin. Emdiğine dair şahitlik edenler de var mı, var. Hanefilerle Mâlikîlere göre süt emme miktarı az olsun çok olsun sonuç değişmez, süt kardeşliği tahakkuk eder. Ama çocuk memeyi ağzına alır, lakin süt emip emmediği bilinmezse, haramlık doğmaz. Çünkü fıkıhta bir kaidedir, şüphe ile hüküm sabit olmaz. Mâlikîlere göre ise, bu durumda dahi -ihtiyatla amel ederek- haramlık sabit görülür.

Evet, Şâfiî ve Hanbelîler süt kardeşliğinin oluşması için beş ayrı emmeyi şart koşarlar. Seninkisi 5’ten az olduğuna göre, şayet bilmeden evlenmiş olsaydınız ve bunun farkına da bugün varmış bulunsaydınız, belki aileyi kurtarmak adına onları taklit ederek bir çıkış yolu bulmaya çalışın denilebilirdi. Fakat siz daha evlenmemişsiniz, rahatlıkla yanlıştan dönme imkânı var, ihtiyatlı-isabetli, daha güzel ve daha doğru olan bir yol mevcut iken ne diye şüpheli-sıkıntılı yöntemlere başvuracaksınız ki?

Anladığım kadarıyla Hanefisiniz. Sınırları zorlamanın gereği yok, mezhebinize uyup yol yakınken bu sevdadan vaz geçin derim.

Son bir hatırlatma

Ben yalvarmıyorum ama, tekrar tekrar rica ediyorum; bir soruyu göndermezden evvel lütfen siteye bir bakınız. Şayet o hususta bir cevapla karşılaşamazsanız mesajınızı o zaman gönderiniz.

Süt hısımlığı, Nişanlı, anneanne, teyze, şahit, süt emme miktarı az olsun çok olsun sonuç değişmez, süt kardeşliği tahakkuk eder,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com