Sorular | Soru sor

Hacı Bektaş-i Veli hz.

Selamın aleyküm değerli abilerim bir araştırma yapmaktayım ama hiç bir net bilgiye ulaşamadım biraz yardımcı olurmusunuz rica etsem. Hacı bektaşi veli hz.lerinin hakka vuslat tarihinin ne zaman oldugu hakkında yada o dönemler hakkında bilgi verirmisiniz cevabınızı bekliyorum şimdiden Allah razı olsun


Ve aleyküm selam.

Araştırma yapmak zevkli olduğu kadar çileli de bir iştir. Kolay gelsin. Aradığınız her hususta net bilgiler elde edemeyebilirsiniz. Çünkü ya yoktur ya da sizin ulaşabildiğiniz yerlerde değildir o bilgiler... Çokça gayret ve mesai sarf etmeniz gerekir. Sorduğunuz hususta da kaynaklarda pek net bir bilgi yok, farklı rivayetler var. Benim bildiğim, ulaşabildiğim en net bilgi de özetle şöyle:

Osmanlı devletinin kurluş yıllarında yaşayan evliyânın büyüklerindendir. Asıl ismi, Seyyid Muhammed bin İbrâhim Atâ, lakabı Bektâş'tır (k.s.).

Horasan'ın Nişâbûr şehrinde M. 1281 / H. 680 senesinde doğdu. Soyu hazret-i Ali'ye (r.a.) dayanır. M. 1338 / H.738 senesinde Kırşehir'e yakın bir yerde vefât etti. Vefâtı hakkında başka rivâyetler de vardır.

Türbesinin bulunduğu kasabaya sonradan Hacıbektaş ismi verildi.”

Hakkında bilgi için aşağıdaki kaynaklara müracaat edilebilir:

1) Şakâyık-ı Nu'mâniyye Zeyli (Mecdî Efendi)
2) Makâlât, Süleymâniye Kütüphânesi, Denizli Kısmı, No: 131/4
3) Tiryâku’l-Muhibbîn
4) Tıbyânü’l-Vesâil; 1. cilt
5) Kâşifü’l-Esrâr Dâfiu'l-Eşrâr
6) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi
7) Sefînetü'l-Evliyâ; 1. Cilt
8) Türk Ansiklopedisi
9) Rehber Ansiklopedisi
10) Seâdet-i Ebediyye; (49. Baskı)
11) Makâlât, E. Coşan

evliya, zaman, Horasan, vefat, araştırma, Kırşehir, türbe, Hacı Bektaş-i Veli, Seyyid Muhammed bin İbrâhim Atâ, Hakk'a vuslat, dönem, Nişâbûr, Şakâyık-ı Nu'mâniyye, Makâlât, Kâşifü’l-Esrâr Dâfiu'l-Eşrâr,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com