Sorular | Soru sor

Kardeş katli

Osmanlı\'da kardeş katlinin Kur\'an-ı Kerim\'deki hükmü nedir? Kur\'an-ı Kerim\'den başka bir şeye inanmam diyenlerden soru geliyor, ne cevap vermemiz lazımdır?


Osmanlı’da kardeş katli

Edille-i şer’iyye-i asliyye dörttür: Kitap, Sünnet, İcma’, Kıyas. Bunun yanında bir, usûl-i fıkıh okuduysanız bilirsiniz, edille-i şer’iyye-i fer’iyyeler vardır.

İslâm fıkhiyle-hukukiyle alakalı bir meselenin, bunlardan herhangi birine istinadı yeterlidir. Zaten bunların hepsinin ana kaynağı da Kur’andır. Ancak malum olduğu üzere ahkâm-ı ilahiyenin tamamı orada sarih değildir. Dolayısiyle bazıları Sünnet’le açıklanmış bazıları İcma’ ile, bazıları da fukahanın kıyası yani içtihatlarıyla... Bir kısmı da fer’î delillerle ortaya konulmuştur.

Günümüzde “Kur'an-ı Kerim'den başka bir şeye inanmam” diyenlerin cehaleti, inadı, itirazı; bu temel usûl bilgisinden mahrum oluşları ve meal okuyarak müçtehit olunabileceğini sanmalarından kaynaklanmaktadır. Bunlara kısaca, “Kur’an Müslümanlığı” nakaratını terennüm edenler, yani o gürûh-i nâşerife mensup olan klikler diyebiliriz. Bkz. http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/267-kuran-muslumanligi-mustesrikler-ve-mezhepsizler.html Onların bâtıl / bozuk inançlarına göre, güya, Ehl-i Sünnet Müslümanları ahkâmda Kur’an’ın dışında şeylere istinad ediyor... Oysa her halleriyle asıl Kur’an’a dayanan biziz. Çünkü aslî ve fer’î delillerin tamamının kaynağı / müstenidatı Kur’an’dır. Onların bu ithamı aynen, muarızlarının, İmam-ı Azam (rh.) hazretlerine, hadisleri bırakıp kendi re’yine / görüşüne göre hüküm veriyor demelerine benzer!

Vazgeçin onları ikna çabalarından... Zira sözünü ettiğiniz taife iflah olmaz. Onların gözüne Kur’an’ı da soksanız fayda vermez. Ama kendiniz bu hususlarda bilgi sahibi olabilmeniz için lütfen şu linke bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/626-kardes-katli-ve-cariye-meselesi.html

Kur'an-ı Kerim, Osmanlı, kıyas, sünnet, icma’, Kur’an Müslümanlığı, kitap, kardeş katli, istinad, usûl-i fıkıh, edille-i şer’iyye-i fer’iyye, İmam-ı Azam (rh.), re'y,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com