Sorular | Soru sor

Ergen kişinin Akika kurbanını kesmesi gerekir mi?

slm.alkym hocam sorum akika kurbani hakkinda olacaktir. Eskiden insanlarin akika kurbani hakkinda tam bilgisi yoktu veya fazla onem gosterilmiyordu. Bizim ana babalarimizda bilmedikleri veya duydularsada onemsemedikleri icin biz dogdugumuz zaman kesmemisler. Ama bu hususun onemli oldugunu biliyorum. Bu konuda hayatta oldugumuz surece bu vazifeyi yerine getirme imkanimiz oldugunu duydum.Eger kurban kesilmesi icap ederse yapilacak vazifenin gecikmesinden dolayi kesilecek kurban sayisinda bir degisiklik varmi?


Ve aleyküm selam.

Yeni doğan çocuk için bilindiği gibi şükür maksadıyla kesilen kurbana, “akika” adı verilir.

Akika kurbanı kesmek müstehaptır.

Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de, doğumun yedinci günü kesilmesi sünnete muvafık ve daha faziletlidir.

Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir.

***

Çocukluğunda kesilmemiş yetişkinler için, şer’î bakımdan, akika kurbanı kesmek gerekmez. Dolayısiyle kesilmediği zaman dinî açıdan bir şey icap etmez. Fakat kendi akika kurbanını kesen yetişkin kişi, bunu yerine getirmekle güzel bir iş yapmış olur. Bunun gecikmesinden dolayı kurban adedinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.

Akika kurbanının ehemmiyetini ifade eden ulemadan bazıları demiştir ki;

‘Bir kimsenin kendi akika kurbanını kesmesi müstehaptır, çünkü bu kurbanı kesmek müekked sünnettir. Kimin babası bu sünneti terk etmişse, gücü yettiği takdirde babasının yerine bu sünneti ifa etmesi meşrûdur. Zira bu mevzudaki hadisler umumidir’.

Keza mü’minler, imkanları nisbetinde Kurban bayramının dışında da, zaman zaman Allah için kurban kesip tasadduk etmelidirler. Bunun faydaları büyüktür. Pek çok kaza ve belaya mâni olur.

***

Akika kurbanı hakkında gelen hadislerden bazıları

1) Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Yeni doğan her çocuk, akikası karşılığında rehindir (Akikası kesilmeden ölürse, kıyâmet günü anne ve babasına şefaat etmekten men edilir). Akikası doğumunun yedinci gününde kesilir, (aynı gün) başı tıraş edilir (saçının ağırlığınca altın tasadduk edilir) ve kendisine isim verilir." [İmam Ahmed ve Sünen sahipleri, Semura b. Cündüb'den sahih bir isnadla rivâyet etmişlerdir.]

2) Ümmü Kürz'den (r.a.) rivâyet olunan hadiste o, Rasûlullah’a (s.a.v.) Akika hakkında sormuş, bunun üzerine Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Doğan erkek çocuk için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir. Koyunların erkek veya dişi olması size bir zararı yoktur (fark etmez)." [Tirmizî, Sünen, Hadis no: 1516, hadis, hasen sahihtir; Nesâî, Sünen, Hadis no: 4217]

3) Tirmizî bu hadisin bir benzerini de şöyle nakletmiştir:

Âişe (r.anha) anlatıyor: Rasûlullah’ı (s.a.v.) şöyle derken işittim:

"Doğan erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir." [Tirmizî, Sünen, Hadis no: 1513, hadis, hasen sahihtir; İbn-i Mâce, Sünen, Hadis no: 3163; Elbânî, Sahih-i Tirmizî, Hadis no: 1221]


Akika kurbanı, yedinci gün, erkek çocuk için iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir, müstehaptır, başı tıraş edilir, doğan her çocuk, akikası karşılığında rehindir, altın tasadduk edilir,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com