Sorular | Soru sor

Kadınlara mahsus haller

hocam hayızlı olan bir kadının cuma namazı kılınmayan ve mihrabı olmayan bir mascide girmesi caiz midir delili ile açıklar mısınız?


Bunun caiz olup olmaması, bahsi geçen yerin mescit hükmünde olup olmaması ile alakalıdır.

Söz konusu mekânda cemaatle namaz kılınıyorsa, orası mescit hükmündedir. Delili, "İtikâf ancak cematle namaz kılınan yerde yapılır" hadisidir. [ez-Zeylaî (v. 762 h.), Nasbu'r-Raye li Ehâdisi'l-Hidâye, 2, 490. Taberanî rivayet etmiştir] Çünkü erkeğin itikâfı yalnız mescitte caizdir, başka yerde caiz olmaz. Mescit de cemaatle namaz kılınan yerin adıdır. Burada ister Cuma kılınsın ister kılınmasın, ister mihrabı olsun ister olmasın, hüküm değişmez. Orası mescit sayılır.

Binaenaleyh mescit hükmündeki böyle bir mekâna hayızlı ve nifaslı kadının, cünüp kimsenin zaruretsiz olarak girmesi caiz olmaz, haramdır. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki: "Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez". [İbn Mâce, Sünen, Tahâre, 92; Dârimî, Sünen, Vudû',116] Ebû Dâvud’un bir rivayetinde de, “Ben hayızlı ve cünüp olan kimseye mescidi helal kılmıyorum” buyrulmuştur. Bu hadisler anlatılan hükme dayanak teşkil etmektedir.

Ancak cenaze veya bayram namazı için tahsis edilen yerlerin hükmü farklıdır. En sahih kavle göre, bu yerler mescit hükmü taşımaz, cami sayılmaz. Bu sebeple cünübün, hayızlı ya da lohusa kadının bu yerlere girmesi haram değildir. [Bkz. Bahru'r-Râik Şerhu Kenzü'd-Dakâik, Fetâvâ-yi İbn Nüceym ve Fetâvâ-yi Hindiye ilgili bahisler]

kadın, hayız, nifas, haram, cenaze, cemaatle namaz, cuma, mihrab, mescit, cünüb, itikâf, bayram namazı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com