Sorular | Soru sor

Arafe günü oruç

merhaba ben arefe günü oorucu tutuyordum yanlışllıkla bozuldu devam debilirmiyim


Merhaba;

“Unutarak” bir şey yemek ve içmekle oruç bozulmaz. Bu hususta nafile ile farz arasında bir fark yoktur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) oruçlu olduğunu unutarak yiyip içenlerin oruca devam etmelerini, onları Allah'ın yedirip içirdiğini söylemiştir. [Buhârî, Sahih, Savm, 26; Müslim, Sahih, Sıyâm, 17]

Bu itibarla böyle bir duruma düşen kimse orucunu bozmadan devam edip tamamlar, sonradan kaza etmesi de gerekmez.

Fakat unutarak yemek yiyen veya ihtilam olan bir kişi orucunun bozulduğunu zannederek yese içse, orucu bozulur ve sonradan bir gün oruç tutarak kaza etmesi gerekir.

***

Ancak ister nafile olsun ister farz oruç olsun “yanlışlık”la yani “hata” ile yiyip içmek, unutarak yiyip içmekten farklıdır.

Hanefîler'e göre yanlışlıkla yiyip içmek orucu bozar. Meselâ; bir kimse oruçlu olduğunun farkında olduğu halde kasıtsız olarak yanlışlıkla bir şey yese veya içse, diyelim ki abdest alırken ağzına aldığı sudan yutsa veya denizde yüzerken su yutsa orucu bozulur ve kaza etmesi lâzım gelir.

Şâfiîler’e göre, kişinin orucu bozma kastı bulunmadığı için yanlışlıkla bir şey yiyip içmek orucu bozmaz.

Mâlikîler ise, orucun anlamının yani imsak’ın ortadan kalkmış olduğu gerekçesiyle, ister unutma isterse yanlışlık sonucu olsun, bir şey yiyip içmekle orucun bozulacağını ve kaza lazım geleceğini söylemişlerdir.

Hangi mezhebe mensup iseniz, bağlı bulunduğunuz mezhebin görüşüne göre hareket edersiniz.

Yemek, oruç, hata, imsak, ihtilam, yanlışlık, arafe, unutarak,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com