Sorular | Soru sor

Namazda zamm-ı surede Besmele çekilir mi

Hocam namazda fatihadan sonra sure okurken besmele çekilebilirmi.İmamı rabbani hazretleri mektubatında bu konu ile ilgili görüş bildirmimidir.


Meselenin mezheplere göre açıklaması

Müçtehit imamlar Besmele’nin namazda okunması hususunda farklı görüşlere sahiptirler.

İmam Mâlik'e (rh.) göre, Besmele farz namazlardaki Fâtiha ve diğer surelerin başında gizli ve açık olarak okunmaz. Farz dışındaki sünnet ve nafile namazlarda isteyen okuyabilir.

İmam Ahmed b. Hanbel'e (rh.) göre Besmele, namazda gizli okunur. Açık okunması sünnet değildir.

İmam Şâfiî'ye (rh.) göre Besmele’nin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması gerekir. Fâtiha ve diğer (zamm-ı) surelerin başında okunur ve farzdır.

İmam-ı Azam Ebu Hanife (rh.) hazretlerine göre ise Besmele, namazlardaki her rek’atta Fâtiha suresinden önce okunur. [Bkz. Cessas, Ahkâmü'l-Kur'an, 1, 15; Kurtubi, Tefsir, 1, 98] Şöyle ki: İlk rek’atte Sübhânek’yi okuduktan sonra Fâtiha’ya başlarken Eûzü-Besmele çekilir, diğer rek’atlerde Fâtiha’dan evvel yalnızca Besmele çekilir; bu sünnettir. Fakat namaz dışında Fatiha okumaya başlarken Besmele çekmek vaciptir. Namazdaki zamm-ı surelerde ise kaç adet okunursa okunsun, hiç birinde Besmele çekilmez. Yanlışlıkla çekilirse de bir mahzuru olmaz, sehiv secdesi filan gerekmez.

Mezhep imamlarının Besmele hakkındaki görüş farklılıklarının sebepleri, Besmele’nin her sureden bir ayet olup olmadığı meselesi ile değişik hadis rivayetlerinden kaynaklanmaktadır. [Bkz. Sâbûni, Muhammed Ali, Ahkâm Tefsiri, Şamil Yayınları, İst., 2011, 1, 20-50]

Dikkat: Her Müslüman kendi mezhebine göre amel etmelidir.

İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretlerinin, Mektubat-ı şerifelerinde bu hususta bir görüş bildirip bildirmediklerini bilmiyorum. Biliyorsanız ve bildirirseniz memnun olurum.

Fâtiha, namaz, Besmele, zamm-ı sure, İmam-ı Rabbani, mezheb, Mektubat,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com