Sorular | Soru sor

Alışveriş

Selamün Aleyküm.. Rahmetlik babam geçen sene bir kaportacı akrabamızı telefonla arayıp 8.000 tlye broadway marka bir araba istemiş.detayını bilmiyorum belki de babamı aramış böyle bir araba olduğunu söylemiş olabilirler.neyse telefonda anlaşılmış ve yol masrafı da karşılanmak üzere Sivastan Alanyaya getirmesini istemiş.Babamla beraber internet üzerinden 5.000+200 Tl (yol için)=5.200 Tl gönderdik. 3000 Tl de 5-6 ay içinde ödeyecektik. Arabayı bu kişi getirdi. Ancak bir hafta geçmeden babam rahmetlik oldu. Bu kişiyi aradım ve zor durumda olduğumuzu arabayı geri almasını istedim. Geri alabileceğini ancak masraflarla beraber bizim ona 3.500 Tl borçlu olduğumuzu ve arabayı da 6.500 Tl ye sayabileceğini söyledi.yani elimize 3.000 tl verecekti. Bu durumu kabul etmedim. kendim satışa çıkardım ve 1 seneyi aşkın süre yüzlerce kişiyle muhattab olarak satmayı denedim.Bütün alıcılar sanayiye göstermek istiyordu ve Alanyada kaportacı kalmadı hepsine götürüldü araba ve ustalar kesinlikle bu arabayı almayın,son sahibi siz olursunuz,arabanın üstünden tren geçmiş gibi,değişmemiş yeri kalmamış,kötü düzeltilmiş,en fazla 4000-5000 tl eder,..diyordu.yetkili servisleri bile.sonunda ben arkadaşıma sattım,durumu biliyordu o da 5.600 tl verdi yani fazlasıyla. ancak sürekli eski sahibi telefonla arayıp rahatsız ediyor kardeşlerimi bile.Elinde belge bile yok.ama 3.500 tl istiyor. şimdi bu kişi 70 yaşındaki babamı kandırmış,dediği gibi 8.000 tlye anlaşmışlarsa bile hurda,4000-5000 tllik araba getirmiş.Bende zaten 5.200 tl yani değerinden bile fazlasını ödemiş olduğumuz için kesinlikle göz göre göre dolandırılmak istemiyorum. sonradan öğrendiğime göre bu model en tutulmayan en ucuz modeliymiş.üstelik de ağır kaza geçirmiş,kötü düzeltilmiş. Babam telefonda görmeden bilmeden güvenerek almış.Kafama takılan: ablamı arayıp bu kişi kendini savunmuş,arabasını savunmuş parasını istiyor.Ablam da babamın huzuru için vermemizin daha iyi olacağını söylüyor.ama 3.500 tl az para değil ki kaç ay çalışıyoruz.Yani bu kişiye bu hakkı olmayan parayı vermezsek ve hakkını helal etmezse, rahmetlik babam huzur içinde olmaz mı? Babama bir zararı olur mu? Uzunca oldu ama hakkınızı helal edin ,yardımlarınız için duacıyım.Allah razı olsun cümlemizden...


Ve aleyküm selam.

Ticarette, alış-verişte usûle riayet ve dürüstlük esastır. Ama görülen o ki, siz işin başında usûl hatası yapmışsınız. Babanız, malı görmeden, tam ve sağlıklı bir şekilde bilmeden, tanımadan pazarlık yapmış ve anlaşmış. Şimdi de vefat etmiş. Yapacak bir şey kalmamış. Onun durumu bu.

Satıcıya gelince.. Onun yanlışı, vebali kendine ait, babanızın verdiği söz de kendisini bağlar. Maddi-hukuki açıdan delil olmayabilir. Ama varisleri olarak yapılan anlaşmayı yerine getirmeniz, konuşulan meblağı karşı tarafa ödeyip helalleşmeniz gerekir. Böylece vefat eden babanız da, kul borcundan kurtulmuş olur.

usul, ticaret, araba, babam, alışveriş, dürüstlük, Sivas, Alanya,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com