Sorular | Soru sor

Vergili ve vergisiz çalışma

slm alkym hocam ben yurt disinda yasayan ve calisan birisiyim bizler calisan isciler olarak maasimizdan resmi olarak bankaya yatan para kadar devlete bir miktar vergi odemekteyiz ve eger fazla otoriter bir is yeri degilse is yeriyle anlasma yaparak geri kalan maas miktarini devletin haberi olmadan is yerinden almaktayiz.Boylelikle isvereninde iscininde eline daha fazla para gecmis oluyor. Her iki tarafta daha az vergi odemis oluyor. Cunku maas miktari yukseldikce iscininde isvereninde odeyecegi vergi miktari yuzde olarak artiyor. Bu durum Turkiye acisindada benzer durumda sayilir sadece asgari ucret kismini resmi diger taraflari gayri resmi olarak gosteriliyor. Devletten vergi kacirmak dinimizce hukmu nedir? Bu durum isci icinde ayni sorumluluktamidir? Kul hakkina girermi? Eger haramsa devletin gayrimusluman olmasi isimizi dahada zorlastirimi? Simdiden cevabiniz icin tesekkurler. ALLAH sizlerden razi ve memnun olsun. hayirli gunler


Ve aleyküm selam.

Sevgili kardeşim;

Bu gibi hallerde çeşitli yollarla şer’î açıdan cevazına hükmedilebilecek durumlar olsa bile, imkân nisbetinde doğruluktan-dürüstlükten ayrılmamaya gayret etmeli, takva ile amel etmeye çaba göstermeliyiz.

Dürüstlük, her yerde dürüstlüktür; güzeldir, değerlidir. Sahtecilik de her yerde kötüdür, çirkindir; yurtdışında/gayrimüslimlerle de olsa aynıdır.

O bakımdan en iyi, en emniyetli yol, bunlardan uzak durmaktır. Yurtdışındaki dürüstlüğümüzün, gayrimüslim çevremize, Müslümanlar lehinde örnek olacağı için, ayrıca bir üstünlüğü vardır. Tersi de ona keza kötü ve zararlı olur. Bunları da gözardı etmemeli, hukuk ve ahlâk ölçülerini birlikte değerlendirmeliyiz.

Rabbim cümlemizden razı olsun. Size de hayırlı günler…

takva, yurtdışı, çalışma, gayrimüslimler, Vergili, vergisiz, doğruluktan-dürüstlük, hukuk ve ahlâk ölçüleri, Müslümanlar lehinde örnek,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com