Sorular | Soru sor

Adak kurbanı

sa hocam.babam abim adına işe girerse kurban keseceğim diye adak adamıştı.şimdi biz bu kurbanı kestik ve bazı insanlar bu kurban şükür kurbanıdır yiyebilir ev halkı derken bazıları adaktır ev halkı ve adayan yiyemez dediler.ve bizim kafamız çok karıştı adayan hariç diger ev halkı kurbanın tadına baktı ama yine benim kafama takıldı aydınlatırsanız sevinirim.


V.A.S.

Babanız basbayağı kurban kesmek üzere adak adamış. Dolayısiyle bu nezirdir/adaktır, şükür kurbanı olmaz. Ev, araba ve benzeri yeni bir şey alan kimse, hem bir şükrâne olarak, hem de kazadan masun kalması niyetiyle bir hayvan alıp keser de etini fakir-fukaraya dağıtırsa, bu hem güzel bir davranış olur, hem de bir çeşit duâ ve iltica sayılır. Bu kişi daha önce bir adak niyeti taşımadığından, bu hayvan adak olmaz. Kestiği kurbanın etinden hem kendisi hem yakın akrabaları, kısacası herkes yiyebilir.

Ama meselâ, ‘Bir araba yahut ev alırsam’ der veya babanızın dediği gibi, ‘oğlum işe girerse Allah rızası için bir koyun keseceğim’ diye niyet ederse, arabayı aldıktan ya da oğlu işe girdekten sonra müsait olduğu bir zamanda hayvanı keser, etini de fakirlere tasadduk eder. Kendisi, usûl ve fürûu yiyemez; yerlerse, yedikleri miktarın değerini sadaka olarak fakirlere vermeleri lazımdır.

***

Adak kurbanının etinden kimler yiyebilir, kimler yiyemez?

Adak sahibinin akrabasından ve evinde bulunanlardan, zekâtını vermesi caiz olan büyük-küçük herkes yiyebilir… Mesela kardeş, amca-dayı, hala-teyze, kayınvalide-kayınpeder, damat-gelin, üvey anne-üvey baba, üvey evlat, süt anne-süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Ancak bunların içinde zengin olanlar yani zekât alamayacak durumda bulunanlar yiyemez... Çünkü adak fakirlerin hakkıdır. Eğer yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin bedelini / kıymetini fakirlere tasadduk eder.

Adak kurbanının etinin, adağı yapan kişinin usûl ve fürûu (yani annesi-babası, nineleri-dedeleri, çocukları-torunları) dışında kalan fakirlere dağıtılması gerekir. Fakat adak etinden kendisine verilen kimse, o etten adak sahiplerine ikram etse bu câizdir, o takdirde onlar da yiyebilirler.

Velhâsıl; fakir veya zengin bir Müslüman adakta bulunduğunda, kestiği adak hayvanın etinden yiyemez… Zekât vermesi caiz olmayan anasına-babasına, dedesine-ninesine, evladına-torununa, kadınsa kocasına erkekse karısına, fakir de olsalar yediremez. [Bkz. İbni Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, ale’d-Dürri’l-Muhtâr, 5, 208]

Şayet kendisi yer veya bunlara yedirirse, yenilen etin tutarını-değerini, fakirlere sadaka olarak verir. Lakin yeniden kurban kesmesi gerekmez.

sadaka, Fakirler, babam, adak, abim, işe girerse, kurban keseceğim, usûl ve fürûu yiyemez, şükür kurbanı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com