Sorular | Soru sor

Kaş boyamak

Kaş boyamak, aldırmak caizmi?


Kaş boyamanın hükmü de saç boyamanın hükmü gibidir.

Malum olduğu üzere, kadının da erkeğin de saçlarını kızıla veya sarıya boyamaları caizdir, (boyamanın âdet olduğu yerlerde) müstehaptır. Hatta kadınlar siyaha da boyayabilirler. Ancak erkeklerin siyaha boyamaları caiz görülmemiştir. [Bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr (Terc.), İstanbul, 1982, 15, 378, 17, 314] Meselenin detayı için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-260.html

Ayrıca bir hususu da unutmamamız lazım; abdest ve gusülde kaşların da yıkanması farzdır. Bu bakımdan alta su geçirmeyen cinsten boyaların sürülmesi abdeste de gusle de mâni olur. Boyaların kına nev’inden olup tabaka teşkil etmemesine, sadece renk veriyor (renk değiştiriyor) olmasına dikkat etmek gerekir.

Kaş aldırmaya gelince…

Bir zaruret yokken insan bedeni üzerinde yapılan değişiklikleri şiddetle yasaklayan Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.);

- Başına ilâve saç takana,

- Cildine dövme yapana ve yaptırana,

- Güzelleştirmek maksadıyla dişini inceltip seyrekleştirene,

- Kaş ve kirpiklerini yolan kadınlara, Allah'ın yarattıklarını değiştirdikleri için lânete uğrayacaklarını / ilahi rahmetten uzak kalmış olacaklarını bildirmiş ve ikazda bulunmuştur. [Bkz. Ebû Davûd, Sünen, Tereccül, 5, Hadis no: 4170] Daha geniş bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-833.html

Fıkıh âlimlerimiz bu hadis-i şeriften hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin câiz olacağını; fakat kaşları inceltmenin, tabii şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.

Aslında olmayıp sonradan biten yüzdeki kıllar ise bu sınıfa girmediğinden, kadının bunları gidermesinde bir mahzur görülmemektedir. Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları gidermesinde de bir sakınca yoktur, caizdir. Çünkü bu kaş gibi bir uzuv mesabesinde değildir.

siyah, kızıl, sarı, saçlar, Dövme, kına, diş, kaş, kirpik, erkeğin, boyama, aldırma, kadının, tabaka, alta su geçirme,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com