Sorular | Soru sor

Sakal-ı şerif

s.a sakalı şerifi sardıkları kırk bezin bir anlamı varmıdır acaba...h.gunler..


V.A.S. Size de h. günler…

Sakal-ı şerifi sardıkları kırk kat bezin bir manası vardır elbette… Onun zımnında onun sahibi olan Âlemlere Rahmet Efendimize (s.a.v.) hürmetin ifadesidir. Bez’in kırk kat olmasının sebebi de, İslâm’da 40 sayısının hikmetinde mündemiçtir/saklıdır. Öncelikle kırk sayısı, rûhî olgunluk bakımından çok büyük bir ehemmiyete sahiptir. Şöyle ki:

1- Atamız, ilk insan ve ilk peygamber Hazret-i Âdem’in (a.s.) çamurunun mayalanması, kırk gün sürmüştür. Rivâyet edildiğine göre: “Allâh, Âdem’in hilkat toprağını kırk gün yed-i kudretiyle (kudret eliyle) yoğurmuştur.” [Taberî, Tefsîr, 3, 306] Bu günlerin her biri, keyfiyeti bizlerce meçhûl olan bir zaman dilimidir.

2- Her bir insan, anne karnında 40 gün nutfe, 40 gün aleka ve 40 gün mudğa hâlinde bulunur; sonra rûh üflenir. Bu hususta Sahîhayn’da geçen bir hadîs-i şerîf şöyledir: İbn-i Mes’ud (r.a.) anlatıyor: “Sâdık (doğru) ve Masdûk (sadâkati tasdîk olunmuş) olan Rasûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki: “Sizden birinin yaratılışı, annesinin karnında kırk günde cem’olur. Sonra bu kadar müddette “aleka” olur. Sonra bu kadar müddette “mudğa” olur. Sonra Allâh (c.c.) bir meleği dört kelimeyle gönderir: (Bu melek) rızkını, ecelini, amelini, şakî veya saîd olacağını yazar, sonra ona rûh üflenir…” [Buhârî, Sahih, Kader, 1, Bed’ü’l-Halk, 6; Müslim, Sahih, Kader, 1, 2643]

3- Peygamberlerin (aleyhimüsselâm), Hak Teâlâ’nın kelâmını işitmeleri bakımından kırk günün büyük bir ehemmiyeti olduğu gibi, evliyâullâhın kalblerinden hikmet pınarlarının fışkırması için de bunun ehemmiyeti büyüktür. Hadîs-i şerîfte, “Kırk sabah ihlâsla Rabbine yönelen kimsenin kalbinden diline hikmet pınarları akar” [es-Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, 2, 137/8361] buyrulmuştur.

Tasavvufta mânevî terakkî için kırk gün müddetle tatbîk edilen ve adına “çile” yâhut “erbaîn” diye tâbir olunan usûlün esbâb-ı mûcibeleri de bu hadîs-i şerîf ile Mûsâ aleyhisselâm’ın Tûr dağında yaşadığı kırk günü bildiren âyet-i kerîmelerdir.

İrfân ehli de, dört ve dördün katlarının ehemmiyetine dikkat çekmişlerdir. Meselâ;
kâinâtın temelini anâsır-ı erbaa (dört unsur) oluşturur: Su, hava, toprak ve ateş.

Arş-ı A’zam dört köşelidir; onu sekiz melek taşır.

Mûsâ aleyhisselâm kırk gün (gece) oruç ve riyâzâtla emrolunmuş; bundan sonra kendisine Cenab-ı Rabbi’l-âlemîn ile konuşma şerefi bahşedilmiştir…

***

40’ın önemi ile ilgili daha pek çok şey sayılabilir.

 Kırk sayısı, çoğunluğu bildiren işlerde kemâl sayıdır. Mesela bir dua çok okunmak istenirse, en az kırk kere ya da kırk gün okumalıdır.

 Beş vakit namaz, sünnetleri ile beraber kırk rek'attır. Fatiha, beş vakit namazın, her rek’atında okunur. Böylece, her gün en az, kırk kere okunur.

 Koltuk altı ve kasık temizlemeyi kırk günden fazla geciktirmek mekruh olur.

 Müslüman olan akrabayı ziyaret etmeyi (bi şekilde arayıp sormayı), kırk günü geçirmemelidir.

 Kur'an-ı Kerimi kırk günde bir hatmetmek, müstehaptır.

***

Kırk sayısı ile ilgili hadis meallerinden bazıları

“Her gece (Kur’an’dan) kırk âyet okuyan gafillerden yazılmaz”.

“Kırk kişi bir cemaattir. Bir ölüye dua ederlerse Allah Teâlâ, o ölüyü affeder”.

“Şirkten uzak kırk mü’min, bir Müslümanın cenaze namazını kılarsa, Allah Teâlâ, muhakkak o mü’minlerin dualarını kabul ederek, o ölüyü affeder”.

“Kırk gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeye başlar. Çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz. İlimsiz ibadetin faydası olmaz”.

“(Hakiki) bir âlim, bir şehirden gelip geçse, onun ayak basmasının hürmetine, oradaki kabristandan kırk gün azap kaldırılır”.

“Kırk gün ihlâsla İslamiyet’e uyanın kalbini Allah Teâlâ hikmetle doldurur”.

“Kırk gün helâl yiyenin kalbini Allah Teâlâ nûr ile doldurur. Kalbine, nehirler gibi hikmet akıtır. Dünya sevgisini, kalbinden giderir”.

“Lohusa kadın kırk gün geçtiği halde, kan devam ederse, artık lohusa değil özürlü sayılır”.

“Kırk gün sabah namazının ilk tekbirine yetişene iki berat yazılır: Cehennemden kurtuluş beratı ile münafıklıktan eminlik beratı”.

“İlk tekbire yetişerek, kırk gün cemaatle beş vakit namaz kılana Cennet vacip olur”.

“Aldığı gıda maddelerini, pahalanınca satmak için kırk gün saklayan, hepsini fakirlere parasız dağıtsa, günahını ödeyemez”.

“Fal baktıran, falcıya inanmasa da, kırk gün namazı kabul olmaz”. Yani borcunu ödese de sevabından mahrum olur.

“Bir lokma haram yiyenin, kırk gün duası kabul olmaz”.

“Haktan bâtılı veya hidayetten dalâleti red için, ilimden bir mesele öğrenmek niyetiyle evinden çıkan kimse, bir âbidin kırk yıllık ibadeti gibi ecir alır”.

“(Ricâlü’l-gayb, yani Gayb erenleri’nden) Ebdâller kırk kişidir. Bunların bereketi ile düşmana galip gelirsiniz ve beladan kurtulursunuz”.

“Her Peygamber Süleyman aleyhisselamdan kırk yıl önce Cennet’e girer. Fakir de, zenginlerden, sâlihler de diğerlerinden kırk yıl önce Cennet’e girer”.

“Hazret-i İsa, yeryüzüne inince kırk yıl yaşayacaktır”.

“Allah için kırk gün nöbet tutanın, bütün günahları temizlenir”.

“Komşuluk dört taraftan kırk evdir”.

“Allah Teâlâ’nın rızası için, helâli ve haramı açıklayan, kırk hadisi ümmetime bildiren, âlim olarak haşr olur”. Nitekim İslam âlimleri, buna uymak için, Hadîs-i Erbaîn (Kırk hadis) ismi ile hadis kitapları yazmışlardır.

“Allah için hicret edenler, diğerlerinden kırk yıl önce Cennete girer”.

“Bir â’mâyı elinden tutup kırk adım götürene Cennet vacip olur”.

“Altın ve gümüşün zekâtı kırkta birdir”.

“Cenazeyi kırk adım taşıyanın kırk büyük günahı af olur”.

“Bir hasta, ‘lâ ilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn’i kırk defa okursa, şehit olarak vefat eder. Şifa bulursa, günahları af olur”.

“Kırk yaşını geçtiği halde hayırlı işleri, kötü işlerinden fazla olmayan kişi, Cehennem’e hazırlansın”.

“Kırk yaşına girdiği halde, günahlarına tevbe etmeyenin yüzünü Şeytan sıvazlayıp, ‘Bu artık iflah olmaz’ der”.

“Şarap (ve sair alkollü içki) içenin namazı kırk gün kabul olmaz”. Ancak ‘namazı kabul olmaz’ demek, namazı boşa gider demek değildir. Namaz borcundan kurtulur, namaz kılmakla kavuşacağı büyük sevaptan mahrum kalır demektir. Ayrıca unutmamak lazım; namaz kılanın, günahları bırakması kolaylaşır. O bakımdan içki içen de namaza devam etmelidir.

anâsır-ı erbaa, Erbain, sakal-ı şerif, sardıkları kırk kat bez, İslâm’da 40 sayısının hikmeti, kırk gün, nutfe, aleka, mudğa, kırk sabah, kırk rek'at, kırk günde bir hatm, kırk âyet okuyan, kırk adım,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com