Sorular | Soru sor

Elisa Nur ismi

merhaba kızımıza elisa nur ismini koymak istiyoruz bir sakıncası var mı


Merhaba;

Her iki ismin da farklı yönlerden sakıncası vardır, koymasanız iyi olur. Şöyle ki:

ELISA, Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay testinin İngilizce kısaltmasıdır. Antijen-antikor ilişkisini, antikora bağlanmış bir enzimin aktivitesini araştırmak temeline dayanan kantitatif ölçüm yöntemidir. Antijene karşı antikor ya da antikora karşı antijen aramak mümkündür. Virüs ve parazit enfeksiyonlarında kullanılan bir tanı yöntemidir; immobilize edilmiş antijen kullanılarak kompetetif olmayan indirek boyama yöntemi kullanılmaktadır. Daha açık bir ifadeyle Elisa, AİDS (HIV) şüphesinde en hızlı tanı testi’dir.

Elisa ayrıca şu anlamlara gelebilir:

• Elisa (isim), cennet kapısında bekleyen melek anlamına gelen isim.

• Elısa veya enzim ilintili immün test, virüs ve parazit enfeksiyonlarında ve bazı hormon testleri gibi çeşitli konularda kullanılabilen biyokimyasal bir teknik…

• Elisa Toffoli, İtalyan asıllı sanatçı.

• Élisa (film), 1995 yapımı Fransız yapımı bir film.

• Elisa veya Eliza, Cherubini'nin 1794 tarihli operası.

• Elissa veya Dido, Yunan mitolojisinde Kartaca Kraliçesi. [Bkz. http://tr.wikipedia.org/wiki/ELISA

Bütün bunlar göz önünde tutulup dikkate alındığında, bu ismin Müslüman bir bebeğe ad olarak verilmesinin doğru olmayacağı aşikârdır. Çünkü yanlış anlamalara açık bir kelimedir. Kendi irfanımızda/kültürümüzde onca güzel isim dururken, farklılık-değişiklik-modernlik (!) adına böyle sakıncalı ve sıkıntılı durumlara girmenin, bir manası da faydası da olmasa gerek. Öyle değil mi?

“Nur” ismi ile alakalı olarak da bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-431.html

Son bir not: İsim her dilden olabilir. Yeter ki manası güzel olsun, kişinin içinde yaşadığı İslamî toplumun dinî inanç ve millî kültürüne yabancı olmasın… Yanlış anlaşılmalara meydan verecek türden bulunmasın.

sakınca, film, nur, Elisa, Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay testi, virüs, parazit, enfeksiyon, horman, Dido, Yunan mitolojisi, Kartaca Kraliçesi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com