Sorular | Soru sor

Yanlış Kıble

hocam Telefon ile kible tahmini yaptim fakat 3 ay boyunca kiblenin tam zit yonune durarak namaz kilmisim bilmeden tekrar namazlarimi kilmam gerekirmi?namazlarim Kabul olmusmudur?


Kıble yönünü bilmeyen ve yanında soracak biri de bulamayan kimse, araştırma yapar. Bazı işaretlere, güneşe ve yıldızlara bakarak veya sizin yaptığınız gibi telefonla ve saireyle tesbit etme yoluna giderek kıble yönünü araştırır, kanaat getirdiği tarafa doğru namazını kılar.

Namazını tamamladıktan sonra kıble yönünü belirlemede hata ettiğini anlarsa, artık o namazı iade etmez. Fakat namaz içinde iken kıble yönünü tam ve doğru olarak bilecek/öğrenecek olsa, namaz içinde o tarafa dönerek namazını tamamlar; bozup yeniden başlaması gerekmez.

Kıble yönü üzerindeki şüphe, ister şehir içinde, ister kırda, ister karanlık gecede ve gündüz vaktinde olsun, durum aynıdır. Böyle bir kimsenin kapıları çalıp kıbleyi sorması gerekmez. Kendi imkanlarıyla araştırır ve kanaatine göre karar verip o yöne doğru namazını eda eder.

Kıble yönünden şüphelenen bir kimse, yanında kıbleyi bilen birisi/birileri olduğu halde ondan sormayarak kendi araştırmasına göre bir tarafa yönelip namaz kılsa, eğer gerçekten isabet etmişse namazı sahih/geçerli olur; fakat isabet etmemişse/kıble doğru değilse namazı sahih olmaz.

Siz, yanınızda sorabileceğiniz kimse ya da kimselerin olup olmadığını belirtmemişsiniz. Onun için meseleyi geniş bir şekilde açıklamaya çalıştık. Kendi durumunuza göre vaziyetinizi değerlendirir; ne yapmanız, nasıl hareket etmeniz gerektiğini kendiniz tesbit edebilirsiniz.

gece, namaz, kıble, şüphe, şehir, kır, yanlış, gündüz, sorma, isabet,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com