Sorular | Soru sor

654 no'lu cevaba gelen ek sorular ve cevapları

1) 20.05.13 - 19:16 ismail - Cvp: Yanlışlıkla yapılan yemin
selamın aleyküm oğluma eğer takdir alamazsan ağzından burnundan kan getiricem diye yemin ettim ve çok pişmanım ne yapmalıyım bu neye geçer

2) 03.05.13 - 16:06 enes - Cvp: Yanlışlıkla yapılan yemin
yanlışlıkla kopya cekmedim demektense vallaha çekmedim dedim ama çekmiştim yanlıoşlıkla vallaha dedim günahmıdır

3) 06.03.13 - 16:06 bahar - Cvp: Yanlışlıkla yapılan yemin
çok önceden sınavdan yüksek not alırsam şu kadar günn oruç tutacağım dedim sınavdan dilediğim notu aldım fakat kaç gün oruç tutacağımı hatırlamıyorum nne yapabilirm yardım eder mmisiniz lütfen


http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-654.html

Yukardaki linke gelen soruların cevapları

Cevaplara geçmeden önce hatırlatmakta yarar görüyorum: Site yöneticisi tarafından bu kısım açılmış, fakat benim bunlara ayıracak vaktim de takip etme fırsatım da yok. Nitekim bu sorulara aylar sonra -rastgele- yeni vakıf oldum. Lütfen cevapların altına soru yazmayın. Site yönetiminden de ricam; bu kısmın kaldırılmasıdır. Çalışma formatımıza da uygun değil. H. E.

1) Yemininde hânis olan (yeminini tutmayan) kişiye keffaret gerekir. Yeminde aslolan ona sadakat göstermektir. Ancak bu durum, yemin edilen şeyin dinî hükmüne göre farklılık gösterebilir. Eğer yemin edilen husus, sizinkisi gibi, dinen yapılması değil yapılmaması gereken, insanlar için yapılmaması yararlı ve uygun olan bir şeyse, yeminin keffareti verilip o şeyi yapmaktan vaz geçilir. Ama yemin edilen hususta aksi yönde bir durum söz konusu ise, yemine riayet edilmesi, bozulmaması gerekir.

***

2) Aslında cevabı yazıda mevcut. Dikkatlice okusanız görürdünüz. Ama yine de kısaca açıklamaya çalışalım.

Bu tür yeminden dolayı keffaret gerekmez. Bunun bağışlanacağı ümit edilir. [Bilmen, Ö.N. B.İslâm İlmihali, Yemin Bahsi, md. 197; Kâsânî, Bedâiu's-Sanâi, III, 17; Merginânî, el-Hidaye, II, 72; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 46] Çünkü Allah (c.c.) lağv (yanlışlıkla yaptığı) yemininden dolayı kulunun muaheze edilmeyeceğini bildirmiştir. [Mâide suresi, 5/89] Bununla birlikte tevbe ve istiğfar etmek ve bundan kaçınmaya çalışmak gerekir.

***

3) “Şu işim olursa şu kadar oruç tutacağım, şu kadar nafile namaz kılacağım, şu kadar sadaka vereceğim” diyen bir kimsenin, o işi olunca bu nezirlerini/adaklarını yerien getirmesi vaciptir. Bunları yerine getirince aynı zamanda vacip sevabı da almış olur.

Mesela bir kimse, “Allah rızası için oruç tutayım” dese, kaç gün olduğunu söylemese, üç gün oruç tutması lazımdır. Siz de kaç gün tutmayı adadığınızı unuttuğunuza göre, öncelikle üstün gelen kanaatinize göre hareket edersiniz. Şayet zann-ı galip sahibi de değilseniz, yani üstün gelen bir kanaatiniz de yoksa, üç gün oruç tutmanız gerekir.

keffaret, zann-ı galip, Yanlışlıkla yapılan yemin, nezîr, lağv, adak, 654 no'lu cevab, hâni, oruç tutacağım,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com