Sorular | Soru sor

Zekât

hocam benim 16 milyar param ve artı 24 mılyar farklı farklı borç verdıgım kısılerden alacağım var...verırler vermezler bılemem ama ben yınede zekat borçlusu olmamak ıcın o alacağımdan da olan zekatı vermek ıstıyorum...bunun dışında bıde arabam var...arabaya zekat düşmüyor dıye bılıyorum..bu soyledıgım parama ne kadar zekat düşüyor hocam?
bı sorum daha artı elbıselerımıde zekat dusermı?duserse nasıl hesap etcez?elbısemın zekatını yne elbıse vererek versem olurmu?ben bır sey verırken gerek para gerek elbıse olsun,varsa zekatım yoksa sadakam olsun dıyorum böyle söylemem doğrumu?


Sevgili kardeşim;

(1) Burada zekât muhasebeciliği yapacak değiliz. İşin usûlu belli. Asli ihtiyacınız olan varlıklarınız hariç, geriye kalan servetinizden kırkta birini yani yüzde ikibuçuğunu zekât olarak verirsiniz. Bilindiği üzere bir kimse, hem kendi ihtiyacını hem de geçimleri kendi üzerine olan kimselerin ihtiyaçlarını karşılayan ve temel ihtiyaçlar adını alan şeylerden zekât vermez. Oturulan evler, evlerin lüzumlu eşyaları, giyinip kuşanmaya ait elbiseler, silahlar, binek hayvanları / arabalar, hizmet için kullanılan köle ve cariyeler / şimdilerde hizmetçiler, bir aylık veya bir yıllık yiyecek ve içecek şeyler, ilim sahiplerinin birer cildden veya takımdan ibaret kitapları, zenaanatkârların birer takım aletleri temel ihtiyaçlardan sayılır. İşte bunlar nisap ölçüsüne girmezler.

(2) Ticaret için olmayan fazla miktardaki ev eşyasından kitaplardan, sanat aletlerinden ve yine ihtiyaçtan fazla olan elbiselerden, yenilecek ve içilecek şeylerden, altın ve gümüşten başka süs eşyalarından, yakut, zümrüt, inci ve elmas gibi ziynet eşyalarından da zekât vermek gerekmez. Çünkü bunlar (hakikaten veya hükmen) artıcı değillerdir. Ancak bunlar temel ihtiyaçlar dışında olup kıymetleri en az nisap miktarına ulaşınca, sahipleri zengin sayılır... Her ne kadar zekât vermekle yükümlü olmazlarsa da, kendileri zekât ve sadaka alamazlar ve bu kişiler üzerine fıtır sadakası ile kurban kesmek vacip olur.

(3) Alacaklara gelince… Malum olduğu gibi alacaklar; kuvvetli, orta ve zayıf olmak üzere üç kısma ayrılır. Kuvvetli alacaklar, borçlular tarafından ikrar edilince, tahsil edildikleri zaman bunların geçmiş senelere ait zekâtları da verilmesi gerekir. Orta alacaklar, borçlunun üzerinde kaldığı müddetçe geçecek yıllar için zekâta tabi olmazlar. Ele geçtikten sonra, üzerlerinden bir yıl geçmedikçe yine zekâtları gerekmez. Eğer para sahibinin zekâta bağlı başka malı olursa, o zaman hepsinin zekâtı birlikte verilir. Zayıf alacaklar… Bu nevi alacakların da geçmiş yıllar için zekâtı gerekmez. Ancak az çok ne kadar tahsil edilirse, zekâta bağlı diğer mallara ilave edilirler. Böylece onların da zekâtı diğer varlıklarla birlikte verilmiş olur. Ama madem siz bunların da zekâtını vermek istiyorsunuz, tabii ki güzel olur, Mevlam ecrini zayi etmez, genel hesaba katar zekâtlarını verirsiniz.

(4) Verilen bir zekâtın sahih/geçerli olabilmesi için, zekâtı verirken veya onu ayırırken zekât niyetinin bulunması şarttır. Binaenaleyh zekâtı fakire verirken veya zekât için bir malı-parayı ayırırken bunun zekât olduğuna kalben niyet etmek gerekir. Bir fakire zekât olarak verirken, onun gönlünü hoş tutmak adına bunun bir bağış, hediye veya bir borç olarak verildiğini (dil ile) söylemek zekâta engel değildir. Ancak yapılacak niyetin, “varsa zekâtım yoksa sadakam olsun” gibi muaallakta bırakılması doğru olmaz. Atalarımızın dediği gibi “Çatal kazık toprağa gitmez”! Aynı anda hem farza hem nafileye niyet edilmez. Dolayısiyle zekâtını iyi hesap edip, zekâtı zekât niyeti ile vermek gerekir. Ayrıca zekât fazlalığından da bir zarar gelmez. Onunla yine sadaka sevabına nail olursunuz. Keza zekâtınızın eksik sadakanızın fazla olma ihtimalinden dolayı endişe edip bu gibi yollara başvurmanıza da gerek yok. Zira ahiretteki muhasebede şayet farzlarında mesela zekâtında bir noksanlık olursa, bu eksiklik nafile olan sadakalarınla tamamlancak. Namazında olduğu gibi… Yeter ki verilmiş sadakan olsun. İbadetin fazlaca bulunsun. Endişeye mahal yok, bu hususta hadisler var.

usul, zekat, Ev, araba, eşya, geçim, elbise, kitaplar, hâriç, muhasebe, asli ihtiyac, silah, hizmetçi, yiyecek ve içecek, takım aletleri, yüzde iki buçuğu,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com