Sorular | Soru sor

Evlilik

Hocam Selamün Aleyküm. Ben Müslüman bir erkeğim. Kız arkadaşım Deist olduğunu söylüyor. Allah\'a, Allah\'ın varlığına inanıyor ancak dinlere inanmıyormuş. Kendisi Allah\'a şirk koşan ve evliliğin yasak olduğu müşrikler grubuna girer mi bu durumda? Bu inanışta biriyle evlilik konusunda dini hükümler nelerdir ve bu hükümlerin sebepleri nelerdir? Beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

Ve aleyküm selam.

Müslüman bir erkek ancak Müslüman bir hanımla evlenebilir. Bir de zaruret durumundan Ehl-i Kitapla yani Hıristiyan ve Yahudi kadınlarla da evlenmesi caizdir. Ama zaruret yokken ve Müslüman kızlar-hanımlar varken Ehl-i Kitap’la evlenmek mekruh görülmüştür.

Meseleyi şöyle açıp açıklayabiliriz:

Müslüman olmayan insanlar iki kısımdır:

1) Ehl-i Kitap olanlar yani Hiristiyan ve Yahudiler…

2) Ehl-i Kitap olmayanlar: Müşrik, kâfir, mecusi, putperest, mason, ataist, kominist, deist gibi… Bu kategorilere giren bir kadın ile Müslüman bir erkeğin evlenmesi, hiç bir surette caiz değildir, bunlar müşrike hükmündedir. Bu hususta ihtilaf yoktur, sarih nassla sabittir. Kurân-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:

“İman etmedikçe putperest kadınlarla evlenmeyin. Beğenseniz bile, putperest bir kadından, imanlı bir cariye kesinlikle daha iyidir. İman etmedikçe putperest erkekleri de (kızlarınızla) evlendirmeyin. Beğenseniz bile, putperest bir kişiden inanmış bir köle kesinlikle daha iyidir. Onlar (müşrikler) cehenneme çağırır. Allah ise, izni (ve yardımı) ile cennete ve mağfirete çağırır. Allah, düşünüp anlasınlar diye ayetlerini insanlara açıklar.” [Bakara suresi, 221]

Ehli Kitap (Hiristiyan veya Yahudi) olan bir kadınla evlenmek hususunda ise ihtilaf vardır.

İbn Ömer (r.anhuma) gibi bazı zevat, Ehl-i Kitap ile müşrikler arasında fark yoktur, diyerek, hiç birisiyle evlenmenin câiz olmadığını söylüyorsa da, Cumhuru ulemâ evlenmenin caiz olduğu hükmüne varmışlardır. Nitekim bir çok sahabe de Ehl-i Kitap olan kadınlarla evlenmişlerdir. Mesela;

Hz. Osman ve Hz. Huzeyfe gibi… Hz. Osman (r.a.) Naile isminde Hıristiyan bir kadınla evlenmişti. Bu hanım bilahare İslâmiyete girdi. Yine Huzeyfe (r.a.) Medain şehrinden Yahudi bir kadınla evlenmişti ve bu kadın Yahudi olarak yaşadı. Caiz olmasaydı elbette bu zevat onlarla evlenmezlerdi.

Ancak Şâfiî mezhebine göre Yahudi ve Hıristiyan kadınla evlenebilmek için, kadın Yahudi ise onun uzak babalarının, mensup olduğu dini nesh eden Hz. İsa'nın dininden evvel o dine mensup olduğunun bilinmesi veya durumlarının belli olmaması, Hıristiyan ise, uzak babalarının mensup olduğu dini nesh eden Hz. Muhammed'in (s.a.v.) dininden evvel o dine intisabı kat’î olarak bilinmesi gerekir.

Görüldüğü gibi Şâfiîlere göre günümzde Avrupa, Amerika ve ülkemiz Türkiye'deki Hıristiyan kadınlarla evlenmek caiz değildir. Çünkü bunların durumu belli değildir.

Hanefî mezhebine göre ise yukarıda da -belirttiğimiz üzere- mutlak surette Hıristiyan ve Yahudi kadınlarla evlenmek caizdir.

Fakat Cumhuru ulemâya göre, Ehl-i Kitab olan kadınla evlenmek caiz ise de, yine zikrettiğimiz üzere tenzihen mekruhtur.

erkek, müşrik, Hıristiyan, Yahudi, kız, Müslüman, evlilik, kâfir, deist, mecusi, putperest, mason, ataist, kominist,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com