Sorular | Soru sor

Aile

Merhaba hocam benim kocam bana 4 yıl bana yakın durmuyor bana yardım edin ben ne yapmalıyam? Hocom boyle birşey eitmişem yakın durmsyanda kebin pozulur boyıe bir şey var.! Allah sizden razı olsun .


Merhaba.

Cenab-ı Hak buyuruyor ki: "Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları bir derece daha fazladır." [Bakara suresi, 228]

Bu ayette bahsedilen “bir derece daha fazlalık”, cinsellik meselesinde değildir. Cinsellik hususunda erkek-kadın eşittir. Erkeğin bir derece daha haklı olduğu husus; onun kadını gözetmesi, malını koruması, onu idare etmesi, ailenin yükünü çekmesi açısındandır.

Kadının cinselliğinden yararlanmak kocanın hakkı olduğu gibi, erkeğin cinselliğinden yararlanmak da kadının hakkıdır. Erkek de bu hakka riayet etmediği takdirde suçlu ve günahkâr olmuş olur. [Kurtubî, Tefsir, 3, 124] Dolayısiyle hastalık gibi önemli bir mazereti olmaksızın, sırf zarar ve eza vermek maksadıyla karısı ile cinsel münasebette bulunmayan erkek hakkında karısı dava açabilir.

Dilerseniz bu durumdaki kadının durumunu ve neler yapabileceğini sırasiyle görelim.

(1) Erkeğin bir kadın üzerinde cinsel hak talep etmesi gibi kadının da erkek üzerinde cinsel talepte bulunması hakkıdır. Erkek fıkhen-hukuken, en az dört ayda bir kadının cinsel hakkını vermek zorundadır. Bu vaziyeti dört aydan fazla uzatamaz. Aynı zamanda bu, erkek için de bir haktır. Bunu, sağlık açısından tıbbî bir özrü bulunmayan erkeğin yerine getirmemesi kadın için zulümdür.

(2) Bunun gibi bir sebeple kadın erkekten boşanma talebinde bulunabilir. Erkek, böyle bir boşanmanın kendisine getireceği ekonomik külfet sebebiyle kadından belli bir miktar bedel isteyebilir. Kadın da bu bedeli öder ve o anda da boşanma gerçekleşmiş olur. Buna fıkıhta hul’ (muhâlaa) denmektedir. Bunun hiç bir dini sakıncası yoktur.

(3) Bunu da kabul etmeyen bir erkeğe karşı, mahkemeye şikâyet edilerek boşanma talebinde bulunulabilir. Evet, mevcut durum hoş bir vaziyet değildir. Yani Müslüman kadının, Müslüman bir erkeği şikâyet etmesi… Ama kadın, sürekli bir zulme katlanmak zorunda da değildir. Ancak yine de mümkünse durumu, ailenin en az üç akıllı büyüğü ile istişare ederek bu karara varmaları uygun olur.

koca, aile, bedel, mahkeme, 4 yıl, yakın durmuyor, cinsel hak, 4 ay, boşanma talebi, hul',

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com