Sorular | Soru sor

İftitah tekbiri

iftitah tekbiri alınırken ALLAHÜEKBER lafzı elleri kulağa kaldırılırkenmi söylenmeli yoksa kulaktan indirilirken mi söylenmeli.


Meseleyle ilgili olarak Hanefilerde esah olan görüşe göre, elleri kaldırmanın zamanı tekbirden öncedir. Yani önce eller kaldırılır sonra tekbir getirilir. Nitekim Muhtasaru’l-Kudûrî’nin şerhi Cevhere’de şöyle denilmiştir:

“Bu tekbirde el kaldırma ‘nefiy’ menzilesinde (yarinde)dir. Alınan tekbir ise ‘isbat’ makamındadır. Bu itibarla, önce eller kaldırılır onu takiben ‘tekbir’ alınır. Mâsivâyı yani Allah'tan gayri şeyleri arkasına atarcasına ellerini kaldıran mü’min, Cenâb-ı Hakk'ın her varlıktan daha büyük olduğunu ikrar ve ifade ederek namaza başlamış olur.” [Ebu Bekr b. Ali el-Haddâdî, Cevheretü’n-Neyyire, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1978, 1, 64]

Son devir dersiâmlarından Tarîkat-ı Aliyye-i Nakşibendiye silsilesinin 33’üncü ve son halkasını teşkil eden Üstâzüna Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri ise, elleri kaldırırken söylemeye başlayıp kulak yumuşağında bitirmenin, nefy u isbat bakımından daha muvafık ve bu tatbikatın daha evlâ olacağını beyan etmişlerdir. “Müridin fıkhı mürşidinin amelidir” fehvasınca bizim uygulamamız da böyledir.

İftitah tekbiri, eller, isbat, kaldırılır, nefy, elleri kaldırırken söylemeye başlayıp kulak yumuşağında bitirme,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com