Sorular | Soru sor

Nikâh kıymak

Hayrli saBahlar....Benm size bir sorum olcakti Ben ve erkek arkdasm zina yapmmak icn ailemizn rizasi olmadan imam nikahi kiymayi dusunuyoruz fakat aileden gizli olcagi icn bu da icimize sinmiyor sizce ailenn rizasi olmdn nikh kiymak olur mu ??İliskimizden benm ailemn haberi olmadgi icin ve okul okudgumuz icin ailenn haberi yok . ..


Hayırlı günler…

Madem zinadan kaçıyorsunuz, ki bir Müslüman olarak öyle de olmanız gerekir; o halde nikâh akdi niye gizli, ailenizden habersiz..? Ailenizin de rızasını alın, bu işi aleni olarak ve içinize sindirerek halledin. Okulunuzun bitmesi gerekiyorsa, öncelikle onu bitirin. Ondan sonra evliliği düşünün.

Evlilik, nikâh ve boşanma ciddi meselelerdir. Dinî-dünyevi açıdan hakkında iyice bilgi sahibi olmadan bu işlere girişilmemesi gerektiği açıktır.

Ailelerinizden habersiz aranızda “imam nikâhı” yapmanız doğru değildir. Nikâhta esas olan aleniliktir, açıklıktır. Gizli kapaklı kıyılan bir nikâh, her ne kadar şahitlerin huzurunda kıyıldığında ve diğer şartlarını taşıdığında sahih de olsa, genelde kendisinden beklenen fayda ve gayeleri gerçekleştirmekten uzak olur.

Nikah bir sözleşmedir. “İmam nikahı” kavramı, Hırıstiyanların “Kilise nikahı” kavramına karşılık icad edilmiştir. Dinimizde böyle bir tabir yoktur. Ayrıca nikah, mutlaka “yetkili” birileri tarafından bir kayıt ve “denetim” altında kıyılmalıdır. Malumunuz, bugün bu denetimi belediyeler yapmaktadır.

Evliliğin sağlam temellere oturması ve bu birlikteliğin hayır-dualarla başlaması… Böylece evliliğe ibadet neşvesinin katılması için ve de günümüzde resmi nikâhlardaki bazı problemlerden dolayı dinî nikâhı da kıydırmak toplumumuzda âdet haline gelmiştir. Fakat dini nikâhın, düğün hazırlıklarına başlandığında ya da resmi nikâhtan hemen önce veya sonra kıyılmasının doğru ve isabetli olacağı kanaatindeyiz. Bundan dolayı bu düşüncenizin doğru olmadığını, sağlıklı neticeler doğurmayacağını hatırlatmak isteriz..

Çeşitli kanallardan bize gelen sorularda, ailelerinden habersiz nikah kıydırmış ama sonucu felaketlerle neticelenmiş pek çok vak’aya şahit oluyoruz. O bakımdan şimdi sizin bu senaryonuza baktığımızda şu bilgileri hatırlatmak isteriz:

Evliliğin başlaması rükün ve şartları tam bir nikâh akdiyle gerçekleştiği gibi, bu bağın sona ermesi de erkeğin hanımını boşamasıyla olur. Eğer erkek tarafından bu boşama işlemi gerçekleştirilmezse, evlilik bağı devam ediyor demektir. Yarın öbür gün -tabii ki istenmez ama- Allah göstermesin bir ayrılık durumu söz konusu olduğunda, erkek boşamada problem çıkartırsa kadının hali ne olacak? Sonraki evliliğini nasıl yapacak? Çözümü gerçekten büyük sıkıntıları da beraberinde getiren bir mesele. Yaşanan çok hadise var ortada…

Bütün bu sebepler göz önüne alındığında, evlenmek isteyen gençlerin, bu işi ailelerine haber vermelerinin, onların bilgileri hatta rızaları dahilinde yapmalarının güzel ve isabetli olacağı anlaşılmaktadır. Haber verilmediği takdirde, bu evlilik ilanihaye gizli kacak da değil elbette... Aile bundan er ya da geç mutlaka haberdar olacak. Öyle değil mi? Bu durum da aileler arasında ciddi problemlere sebep olamaz mı!

S o n s ö z

Hiçbir iş sadece hukukla yani fıkıhla (kanun ve kurallarla) bitmez, ahlâkî-sosyal ve kültürel yönlerini de göz ardı etmemek gerekir. Evet, ebeveyninizin haberi ve rızası olmadan kıydıracağınız bir nikâh, şer’î fıkıh açısından bir sakınca doğurmaz; evli sayılırsınız. Ama ezilip geçilmiş bir anne-babanın varlığı, mutsuzluk içinde evlenmek anlamına gelmez mi? İyi düşünün, Allah’tan korkun; aklınızı-mantığınızı, muhakeme ve muhasebe gücünüzü de çalıştırıp kullanayı ihmâl etmeyin!

Boşama, sakınca, düğün, zina, imam nikahı, okul, şahit, gizli, nikâh kıymak, mutsuzluk içinde evlenmek, kilise nikahı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com