Sorular | Soru sor

Oruçken ağız dolusu kusmak

Orucken hastaliktan dolayi kendilinden agiz dolusu veya daha fazla kusmak oruc bozarmi


Hastalıktan dolayı istemeyerek kusmak (dışarıya boşaltmak), ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.

Ebu Hüreyre (r.a.) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin.” [Ebu Dâvud, Sünen, Savm, 32; Tirmizî, Sünen, Savm 25; İbni Mâce, Sünen, Savm, 16]

Bilindiği gibi ağız dolusu kusmak, ya kendiliğinden olur, ya da isteyerek… Sizin anlattığınız gibi bir hastalıktan dolayı ağız dolusu kendiliğinden gelen kusuntu, kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat, kişinin kendi isteğiyle içeri çekilirse, İmam Muhammed’e (rh.) göre oruç bozulur, İmam Ebû Yusuf’a (rh.) göre bozulmaz. İhtiyaten İmam Muhammed’in kavline göre amel etmelidir.

Kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusuntu orucu bozar. Çünkü, bu durumda iken az çok tekrar mideye bir şeyler gider. Bu şekilde bozulan bir orucun sadece kazası gerekir. Keza, ağız dolusundan az olup tekrar kendiliğinden içeri giderse İmam Muhammed’e (rh.) göre orucu bozar, İmam Ebû Yusuf’a (rh.) göre bozmaz. Gene ihtiyatlı davranıp orucun bozulduğu yönündeki içtihadı tercih etmek uygun olur. Fakat insanın kendi isteğiyle içeri giderse her iki imama göre oruç bozulur.

Kendi zorlamasıyla gelen kusuntu veya kendiliğinden geldiği halde kusuntunun bir kısmı insanın kendi isteğiyle içeri girerse ve insan bu hareketiyle orucunun bozulduğunu bilir ve bir şeyler yiyip içerse, bundan sadece kaza gerekir.

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bununla birlikte bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek sadece kazayı icap ettirir, keffâreti gerektirmez.

oruç, hastalık, bozmaz, kendiliğinden, agız dolusu veya daha fazla kusmak, isteyerek kusarsa, kaza etsin,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com