Sorular | Soru sor

Namazları vaktin sonuna ertelemek

s.a hocam ben yurtlarda kaldım suan evdeyim namazlarımı vaktin sonuna bırakıyorum hemen namazı eda edemiyorum nedendir ne yapmalıyım teşekkürler..

V.A.S.

Tabii ki tembellikten, Şeytan’ın ve nefsin söylediklerine uyma gafletinden dolayıdır. Namazı vaktin evvelinde, hatta en azından ortalarında kılmanın, son vakte bırakmaktan çok daha faziletli/üstün olduğunun şuur ve idrâkinde olamamamaktan kaynaklanır.

Malumunuz “Namaz, müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.” [Nisa suresi, 103] ayetinin ifade ettiği hakikate göre beş vakit namaz, belli zaman aralıkları içinde eda edilir, edilebir. Ancak “vaktinde kılınan namazda Cemâl-i ilâhi, rızâ-yı ilâhi ve mağfiret-i ilâhi vardır. Geç kılınan namazda bunlar, birer-birer zâil olup, sadece mağfiret kalır”. [Süleyman Hilmi Tunahan k.s., Ali Erol, Hatıratım, s 55]

Namazı vakti içinde ve hâsseten evvelinde eda etmek, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) beyanlarına göre en faziletli ameller arasındadır. [Bkz. Buhari, Sahih, Mevâkit, 5, Tevhid, 48; Müslim, Sahih, İman 139; Nesei, Sünen, Mevâkit 61; imam ahmed, Müsned, 1/410, 439]

Namazı, meşru bir mazeret olmaksızın, vaktin en son cüz'üne/bölümüne tehir etmek, tahrimen mekruhtur. [el-Mevsılî (v. 683/1284), el-İhtiyar 1, 41; Zuhayli, el-Fıkhu'l-İslâmî ve edilletihî, 1, 522, 523] Dolayısiyle sevaptan mahrumiyete sebeptir, kişi sadece borcunu ödemiş olur.

Velhasıl, beş vakit farz namazlar, mutlaka vaktin evvelinde eda edilmeye gayret edilmelidir.

namaz, şeytan, idrak, nefs, tembellik, Cemâl-i ilahi, Rızâ-yı ilahi, Mağfiret-i ilahi, fazilet, gaflet, vakt, erteleme,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com