Sorular | Soru sor

Süt kardeşlik

ben hanifi mezhebine mensubum benim annem benim amcamın kızını bir defa emzirmiş ama biz evlenmeyi düşünüyoruz diğer mezheplerdede süt emme hükmü farklı imam şafinin dellil aldığı haramları sabit kılan beş emme bu peygamberimiz hz.muhammed s.a.s gelen vahiy söz konusu mezhep değiştirmeden bu hükme uyup evlenebilirmiyim şimdiden allah razı olsun ve allahın rahmet ve bereketi üzerinize olsun


Madem Hanefîsiniz ve anneniz amcanızın kızını emzirmiş, artık o sizin süt kardeşinizdir. Hanefî ve Malikîler’de bir defa, bir yudum emmekle dahi süt kardeşliği tahakkuk eder. Şâfiî’de ve Hanbelîler’de ise, bilindiği üzere ayrı-ayrı 5 kere ve doya-doya emmesi gerekir. Ve yine Şâfiîler’de, iki yaşından yukarı iken emen, süt kardeş olmaz. İmam-ı Azam’a (rh.) göre 30 aydan, Mâlikîler’e göre 26 aydan sonra emen süt çocuğu olmaz. Hanbelî’de, bir kavilde her yaşta süt emen, süt kardeş olur.

Diyorsunuz ki, “diğer mezheplerdede süt emme hükmü farklı imam şafinin dellil aldığı haramları sabit kılan beş emme bu peygamberimiz hz.muhammed s.a.s gelen vahiy söz konusu”.

Bu ifade yanlış. Zira bütün müçtehitler içtihatlarını mutlaka Kitap ve Sünnet’ten bir asl’a-esasa/delile istanat ettirirler, hiçbiri dayanaksız değildir, hükümlerinin muallakta olduğu düşünülemez. Usûl-i fıkıh okuduysanız bunu bilmeniz gerekir. Kaldı ki içtihatları en çok isabetli olan mezhep de Hanefi mezhebidir. Bunu İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretleri mektuplarında beyan eder. Bundan dolayıdır ki Hanefilik’ten diğer mezheplere geçişi âlimlerimiz tecviz etmemiştir. Onlardan ise Hanefî’ye geçebilirler. İhtiyata uygun olan budur.

Amelde Hanefî olduğunuza göre, emzirme bir yudum da olsa, amcanızın kızı sizin süt kardeşinizdir. Evlenemezsiniz! Evliliğiniz fasit ve bâtıl, ilişikiniz zina olur.

Ancak bunu bilmeden evlenmiş olsa idiniz, belki bir çıkış yolu olarak bu meselede Şâfiî’yi takliden aileyi kurtarma cihetine gidilebilirdi. Oysa siz bunu biliyorsunuz ve henüz böyle bir evlilik tahakkuk etmiş değildir. Bundan kaçınmanız gerekir.

Velhasıl, yaşanan ve dönüşü olmayan bir yolda kendi mezhebine göre caiz olmayan bir husus, diğer mezhebe göre caiz ise, o işin meşruiyetinin devamına hükmedilebilir. Mesela sadedinde olduğumuz meseledeki gibi, bir defa emmekle Hanefi mezhebine göre süt kardeşi olan bir kadın ve erkek bilmeden evlenmiş olsalar, çoluk çocuğa karıştıktan sonra sütkardeşi olduklarını öğrenseler, Şâfiî mezhebine göre en az beş kez emmedikleri için sütkardeşi olmadıkları hesaba katılarak evliliklerinin devamına hükmedilir / hükmedilebilir. Ama sizin durumunuz böyle bir uygulama için müsait değildir.

S o n u ç

Kur'an-ı Kerîm'de; "Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)" [Nisa suresi, 23] buyurulur. Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu mevzuda şer’î bakımdan umumi kaide ise şu hadisle vaz’edilmiştir:

“Nesepçe haram olanlar, süt yoluyla da haram olurlar". [Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Rada', I] Yine nesep yoluyla ve evlenmekle ortaya çıkan sıhrî hısımlıklara kıyasla, süt yoluyla da sıhrî hısımlıklar oluşur.

Daha derin ve detaylı bilgi için sitedeki “süt kardeşliği” ile ilgili verdiğimiz diğer cevabî linklere de bkz.

Hanefî, anne, amca kızı, süt kardeşinizdir, süt kardeşlik, emzirmiş, evlenemezsiniz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com