Sorular | Soru sor

Nafile oruç ve sahur

nafile oruç sahura kalkmadan kabul olurmu.

Farz olsun, nafile olsun sahursuz oruç tutulabilir. Fakat sahura kalmak sünnettir, bereket sebebidir. Hz. Enes’ten (r.a.) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” [Buharî, Sahih, Savm, 20; Müslim, Sahih, Sıyâm, 45]

Hasılı, oruç tutmak için sahura kalkmak şart değildir ama, kalkılırsa daha güzel olur, sevabı vardır.

Bu noktada unutulmaması gereken bir husus, niyettir. Malum, amellerin hükmü niyete göredir. Oruçta da niyet şarttır. Niyet zamanı itibariyle oruçlar ikiye ayrılır:

1) Akşamdan itibaren gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar: Bunlar, Ramazan ayında tutulan, belirli günlerde tutulması adanan oruçlar ile nafile olarak tutulan oruçlardır.

Bu oruçlara geceleyin imsak vaktinden önce niyet edilebileceği gibi gündüz kuşluk vaktine kadar da niyet edilebilir, fakat gece niyet etmek daha faziletlidir.

Sahura kalkamayacağını düşünen veya kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez.

Gündüz oruca niyetin caiz olması, imsaktan sonra birşey yemeyip içmemeye ve orucu bozan bir iş yapmamaya bağlıdır. Eğer oruca aykırı bir şey yapılmış ise gündüz niyet caiz olmaz.

2) İmsak vaktinden önce geceleyin niyet edilmesi gereken oruçlar: Bunlar da; Ramazan’da tutulamayıp başka zamanda kaza edilen Ramazan orucu ile her çeşit keffaret oruçları, başlanıp ta bozulan nafile oruçların kazası ve mutlak olarak adanan (zamanı belirlenmeyen) oruçlardır.
Bu oruçlar için belirlenen bir vakit olmadığından bunlar için imsaktan önce geceleyin niyet etmek lâzımdır. Bu oruçlara tan yeri ağardıktan yani imsak vakti geçtikten sonra niyet edilmez, edilirse de caiz yani geçerli olmaz.

farz, niyet, bereket, nafile oruç, sahur, kalkmak, geceleyin, kuşluk,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com