Sorular | Soru sor

Sakat hayvan

Selamun aleyküm
Yurtdisinda esim ve cocuklarimla birlikte bahceli bir evde yasiyoruz.
Bir sene önce cocuklarimin isteğiyle iki tane tavşan aldık ve bahçede besliyoruz.
Yanliz tavşanları alırken iki dışı tavşan aldığımızı saniyorduk.
Biri erkek digeride dışı olunca tabi, yavruladilar.
Tavşanımız 6 tane yavru doğurdu, 3 tanesi ilk iki gün öldüler. Anneleri onları diğer üçünden ayırmıştı. Biz yuvaya tekrar koymamıza rağmen yine ayırmıştı. Uç güdüden dolayı, hasta veya sakat olduklarını hissetmiş ve red etmiştir dedi bir tanıdık. Bize mantıklı geldi.
Diğer üçü yasıyorlar ve anneleri iyi besledi.
Yanliz bu diğer üçünün de tüm dört bacakları da sakat.
Yani üsten bakınca birer kaplumbağa'lara benziyorlar. Yürümekte cok zorluk çekiyorlar ve veterinerin dediğine görü göbek üstünde hareket ettikleri İcin yakında cok ciddi hasta olacaklar. Malesef de hiç tedavisi yokmuş.
Size sorum su: ötanazi (iğneyle öldürmek) dinimizde cok günah. Yanliz onları görmeye de artık dayanamıyoruz. Gün geçtikçe kotulesiyorlar. Kendilerini temizleye miyorlar ve dışkılar hep üstlerinde kalıyor. Hergün yıkamak zorundayız.
Aslında neşeleri yerinde gibi görünüyorlar ve yemlerini de yiyorlar. İstahsizlik gibi belirtileri yok. Ama ılerde onlar da çiftleşir ve bu sekilde çoğalır diye cok korkuyoruz. Su an zaten babalarını ayırdık ve kisirlastirdik. Bana bir kişi onları öldürme ama doğaya sal, başka hayvanlar onlardan yararlanır, tavşanlar zaten av hayvanlarıdır, bırak da görevleri neyse yapsınlar dedi.
Bu konuda size danışmak istiyorum. Onları düpedüz ölüme terketmiş olmazmiyiz? Ya başka hayvanlar avlamazda korkudan ve boğularak vs. gibi dolaylardan ölürlerse yahut gercekten avlanırlarsa yine de ölüme terk etmiş olmazmiyiz??
Ölüme terk etmek cok günah ama konuda biraz tereddüt de kaldım. Evet av hayvanları olabilirler ama yüce Rabb'imiz her canlının nasibini kısmetini zaten veriyor.
Kafamız cok karışık ve bize net bir cevap verirseniz cok seviniriz.
Malesef böyle konular hakkında internette hiç bir şey bulamadım.
Allah sizden razı olsun, Allah'a emanet olun inşallah.


Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Dile getirmeye çalıştığınız diğer tedbirleri düşününceye kadar, neden kesip kendiniz yemiyorsunuz ki? Tavşan eti helâldir, bunları kesip yemenizde hiçbir mahzur yoktur. Nitekim bu meseleyle alakalı bir vak'ayı, Kütüb-i Sitte’den Müslim şöyle nakletmektedir. Mealen arz edelim:

Bilindiği üzere sahâbe arasında Enes bin Malik ile Ebû Talha'nın (r.anhum) isimleri meşhurdur. Ebû Talha (r.a.), ashâbın avcılarındandır. Nitekim bir şiirinde şöyle demektedir (mealen):

"Ben Ebû Talha'yım, ismim de Zeyd,
Her ava çıkışımda çantamda vardır bir sayd."

Sayd, avda yakalanan hayvandır. Buna göre Ebû Talha'nın (r.a.) her çıkışında elinin boş dönmeyip, mutlaka birşeyler yakaladığı anlaşılmaktadır.

Bir gün yine üvey oğlu Enes'le (r.anhuma) birlikte ava çıkmış, Mekke ile Medine arasındaki Merruzzahran vâdisinde avlanmaya başladıkları sırada, bir tavşanı kaldırmışlar. Herkes kaçan tavşanın peşine düşmüş, ama hepsi de yorulmuş… Tavşanı Enes (r.a.) yakalayıp getirmiştir.

Dilerseniz bundan sonrasını Hz. Enes'in bizzat kendisinden dinleyelim:

- Yakaladığım tavşanı alıp Ebû Talha'ya getirdim. O da eline bıçağı alıp "Bismillâh" diyerek kesti. Sonra etini taksim ettik. Uyluğundan bir parça ile iki budunu elime verip şöyle dedi: "Bunu al, Rasûlüllah'a (s.a.v.) götür, bizden hediye et." Ben de alıp doğruca Rasûlüllah’a (s.a.v.) götürdüm. "Yâ Resûlâllah, bu tavşanı ben yakaladım, Ebû Talha da kesip (ondan bu kısımları) size hediye gönderdi" dedim. Bunun üzerine Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.), tavşanın etini kabûl etti.

* * *

Ehl-i Sünnet Mezheplerinin görüşlerine gelince…

Mezhep imamlarımız ve fıkıh âlimlerimiz (rahımehumullah) bu hadisten, dolayısıyla bu vak'adan şu hükümleri çıkarmışlardır:

1) Bir av peşinde birkaç kişi koşsa da biri yetişip yakalasa, av yakalayanın olur, diğerleri hak iddia edemez.

2) Tavşan avlanır, yakalanınca eti yenir. Hatta bundan hediye de verilebilir. Nitekim Resûlüllah Efendimize (s.a.v.) de hediye edilmiştir.

Müslim'in notunda, tavşan etinin yenmesine âit hükmün dört mezhebe de şâmil olduğu kaydı vardır.

Demek ki sorduğunuz meselede en kestirme, en münasip, en muvafık yol; eti yenen bu hayvanları kesip etlerinden istifade etmektir.

hadîs, sakat hayvan, mezhepler, tavşan eti helâl, "Bismillâh" diyerek kesti, Kütüb-i Sitte, Müslim, Enes bin Malik, Ebû Talha, sayd, Merruzzahran,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com