Sorular | Soru sor

Rahim ismi

S.a allahin rahim isminin kadin gebelikvorganina verilmesi yanlis degilmidir. Neden mubarek ismi boyle bir organa veriliyor.


V.A.S.

Burada yanlış bir idrâk (anlama-algılama) söz konusudur. Bu yanlış, gebelik organı anlamına gelen "rahm" kelimesinin kullanılmasındaki Türkçe telaffuz hatasıdır. Bu organın isminin aslı / doğru telaffuzu; “R-H-M” harflerinden meydana gelen “Rahm” mastarıdır. Allah Teala’nın 99 Esmâ-i Hüsnâ’sından biri olan “er-Rahîm” ise, ism-i fâil sîgasiyledir, hâ harfi uzatılarak telaffuz edilir.

Maamafih, her iki ismin kök harfleri aynıdır, “R-H-M” maddelerinden müteşekkildir. İnsanın yaratıldığı merkez olan ”rahm (rahim)” ile Allah Teala’nın “Rahmân” ve “Rahîm” isimlerinin mastar harflerinin aynı olmasının hikmetlerinden biri, merhamet mefhumunda/kavramında tekâsüf eder (yoğunlaşır).

Her yönüyle âciz, güçsüz, muhtaç… En küçük bir virüse-mikroba bile mağlup düşecek kadar çaresiz… Bununla birlikte arzu ve istekleri ebede kadar uzanan insanın, en çok muhtaç olduğu şey de merhamettir, şefkattir, inayettir, vikâyedir, hıfz u himayedir.

İşte, insanın yaratıldığı mekâna, Hz. Mevlâ’nın er-Rahmân ve er-Rahîm isimlerini tedai ettiren bir isim olarak "Rahm" adı verilmesinin bir hikmeti, onun Rahmân ve Rahîm olan bir Rabb’inin var olduğunu… Her an kendisini himaye ettiğini ve edeceğini hatırlatıp, onun yüzünü-gözünü-gönlünü hakiki merhamet menbaına çevirmektir.

Ceninin rahim içerisindeki vaziyeti / konumu; şefkatle korunması, merhametle beslenmesi, muhtaç olduğu bütün mekanizmaların kendisi için en hassas şekilde itina ile hazırlanması bunun bir nişânesidir.

rahim, mastar, “R-H-M”, "rahm", insanın yaratıldığı mekân, er-Rahmân, “er-Rahîm”, 99 Esmâ-i Hüsnâ,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com