Sorular | Soru sor

Bazı açıklamalar

Selemün aleyküm hocam;

Nasılsınız, sakın yanlış anlamayın; asla soru sormak niyetinde değilim. Madem sordununuz merhum Mehmed Emre abinin kitabındaki izahları tam olarak aktarsaydınız da ne demek istediğini anlayabilseydik" dediğiniz için, içimde kalmasın diye kitapta yazılanları aynen aktarıyorum.

Soru: Sünneti istihfaf ile (hafife alarak) terketmenin sonucu nedir?

Cevap: İstihfaf, izaha muhtaç bulunan bir kelimedir. Bir kimsenin istihfafı, o sünnetin, Şâri’in nazarında ihtimam olunmayan birşey olduğu inancı ile olursa, günah olur. Şayet bu hafife alma, Şâri’i istihfaf olursa küfürdür. (Mehmed Zihni Ef., Nimet-i İslam, s. 153)

Bunun açıklamasını sormuştum. Benim anladığım kadarıyla bunun açıklaması; Şâri’i istihfaf, önceki cevabınızda belirtiğiniz gibi bir kimsenin istihfafı, o sünnetin Şâri’in nazarında ihtimam olunmayan bir sey olduğu inancı ile olursa günah olur. Yani mesela öğlen namazının sünnetlerini tembellikten dolayı terketmek günah olur. Benim bu açıklamam doğru mu? Bu soruyu sormamda hatam varsa lütfen söyleyiniz.

Allah'a emanet olun.

Geçmiş Regaip Kandilinz mübarek olsun.
Tarih: 18.05.2013 18:32


Ve aleyküm selam.

Mesajını düzeltip düzenledim. Anlaşılır hale getirdim. Kısaca bir cevapla noktalamak isterim.

Bu açık ifadelerin nesinin açıklamasını istiyordunuz ki, bu meselenin bundan daha açık nasıl bir izahı olabilir? Senin açıklama adına söylediklerin de, yapılan izahın tekrarından ibaret! Doğru mu eğri demenin bir anlamı yok!

Tavsiyem; bu nevi lüzumsuzluklardan uzak durunuz. Okuduklarınızı anlamaya çalışınız.

Sizin de kandiliniz mübarek olsun.


Nîmet-i İslâm, açıklama, mesaj, düzeltip düzenledim, Mehmed Emre, Sünneti istihfaf, Şâri’i istihfaf,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com