Sorular | Soru sor

Erkek jinekologlar

selamun aleyküm hocam günümüzde sağlık koşulları gereği erkek doktorlar kadına doğum yaptırıyor bunun şeraan hükmü nedir ve erkek doktordan abdest bozulurmu dr na mahremmidir saygılarımla.


Ve aleyküm selam.

Gerçek bir zaruret olmadan avret yerini açmak şer’an/dinen haramdır. Fakat doğum, ameliyat ve sünnet gibi bir zaruret varsa ve hastanın hemcinsinden de ehil bir doktor yoksa, haliyle durum değişir. O zaman ihtiyaç nisbetine göre kişi avret yerini açabilir. Şayet avret mahallinden bir karış kadar açılması yapılacak operasyon için kifayet ediyorsa, fazlasının teşhiri/açılması haramdır. Yani belli bir noktanın açılması yeterli ise kalan kısmını açmak ve bakmak haramdır.

Doğum için hanım doktor varsa, o tercih edilmelidir. Şayet böyle bir imkân yoksa, erkek doğum uzmanına doğum yaptırmak da caizdir.

Hasta bir kadın, muayene, tedavi ve ameliyat gibi şeylere muhtaç olabilir. Ancak kadın, hasta olduğunda ehliyetli bir kadın doktor varsa, ona gidip muayene olmalıdır. Yoksa erkek bir doktora gider tedavisini ona yaptırır. Aksi takdirde erkeğe gitmesi günâh ve vebâldir.

Kezalik bir erkek hasta olursa, hastalığı ile ilgili ehliyetli erkek bir doktor varsa ona gitmeye mecburdur. Yoksa bir kadın doktora gidebilir. [İmam Ebu Bekir b. Mes’ud el-Kâsânî, Bedâ'iu’s-Senâî fî Tertîbi’ş-Şerâyi’, 6, 2962]

sünnet, uzman, Erkek jinekologlar, sağlık koşulları, kadına doğum, ameliyat,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com