Sorular | Soru sor

Keffaret orucu

Selamun Aleykum,
Nişanlı bir arkadaşım evlenmeden önce ramazan ayında şimdi evli olduğu hanımıyla başbaşa kaldıklarında hata etmişler. Sürtme yoluyle erkek ihtilam olmuş. Durum kendilerini çok pişman etmiş. Bu konuda araştırdım, tam bir zina ve kefaret mi gerekir bilemediğim için siz hocalarımıza sormak istedim. Erkek Şafii ve hanım hanefi. Bir sitede erkeğin avretinin sünnet miktarı(haşefe) kadar ferce girmeli yazıyor yoksa tövbe etmeli ve o günkü orucu kaza etmeli yazıyor. Çünkü yeni evliler oruç 60 gün zor geliyor. Hocam, burda şafii erkeğe ve hanefi bayana ne gerekir? Şayet kefaret gerekiyorsa ikisi de fakir doyurabilir mi oruç yerine? Evlenmeden tövbe edilmiş ve evlilikte bir tövbdedir aslında. Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum. Hayırlı Günler

Ve aleyküm selam.

Bir erkek hanımını veya bir kadın kocasını öpüp de erkekten meni, kadından bir yaşlık belirse, oruçları bozulmuş olur, bundan dolayı her ikisine de kaza gerekir. Kadın bu öpme sonunda bir yaşlık değil de, bir lezzet duyacak olsa, İmam Ebû Yusuf'a (rh.) göre orucu bozulur, İmam Muhammed'e (rh.) göre bozulmaz. Okşamak, el tutuşmak, boyuna sarılmak da, öpme gibidir. [Bkz. Bilmen Ö.N., B.İ.İlmihali, Bilmen Yayınevi, İstanbul, 1966, s. 292] Bu hususta Şâfiiler’de farklılık yoktur, hüküm aynıdır.

Tabii böyle bir fiilde nikâhlı olmayanlar için, onun günahı-vebâli, haramlığı ayrı bir durum. Anlattığınıza göre, zaten onun farkındalar. Ama fıkhî hükmü değişmez, nikâhlı veya nikâhsız aynıdır, keffaret değil sadece kaza etmeleri gerekir. Ayrıca tevbe ve istiğfarda bulunmalarını söylemeğe herhalde gerek yok.

***

İşlenen günah şayet keffaret icap ettiren bir fiil olursa, takip edilecek sıra şöyledir:

Kişinin, öncelikle Müslüman veya gayrimüslim bir köle veya cariye azad etmesi gerekir. Tabii günümüzde bu yol kapalı, böyle bir uygulama söz konusu değil.

Fakat kölelik câri olsa ve buna gücü yetmiyorsa, arka arkaya kesintisiz iki ay oruç tutar.

Oruca da gücü yetmezse altmış fakire (sabah-akşam) yemek yedirir.

Oruç keffareti böyle yemek yedirmekle olabileceği gibi, yiyeceği aynen verip temlik etmekle de olur. Yani 60 fakirin hepsine ayrı-ayrı birer fidye vermek suretiyle de keffareti yerine getirebilir.

Oruç keffaretinde güç yetme durumuna göre bu sırayı gözetmek, hem Hanefîlerce hem de Şâfiîlerce gereklidir. Keyfi hangisini isterse onu yapamaz.

Malikîlerde ise sıra gözetmek yoktur. İnsan dilerse köle âzât ederek, dilerse oruç tutarak, dilerse de yemek yedirerek bunu yapar. [Bkz. Blmen, Ö.N., a.g.e., s. 304]

Size de hayırlı günler...

koca, hanım, fidye, meni, yaşlık, öpme, keffaret orucu, Müslüman veya gayrimüslim bir köle veya cariye azad etmesi, kesintisiz iki ay oruç, altmış fakire (sabah-akşam) yemek, Okşamak, el tutuşmak, boyuna sarılmak,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com