Sorular | Soru sor

Çocuğun sünneti

erkek çocuğu kaç yaşında sünnet yaptırmak gerek?


Sünnet olma yaşı için muayyen bir sınır yoktur. Doğumdan itibaren büluğ çağına kadar, hatta kişi eğer olmamışsa ileri yaşlarda da sünnet yapılabilir. Nitekim ashab-ı kiramdan (r.anhum) böyleleri de olmuştur.

Sünnetin hangi yaşlarda yapılacağına dair ortak bir görüş olmamakla birlikte, genel olarak toplumumuzda yedi günlükten 8-10 yaşına kadar değişmektedir.

Kısacası, çocukların büluğa ermeden sünnet ettirilmeleri babalarının bir vazifesidir.

Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i (r.anhuma) doğumlarının yedinci gününde sünnet ettirmişlerdi. [Bkz. Tirmîzî, Sünen, Edâhî, 17; Ebû Dâvud, Sünen, Edâhî, 21; İbn Hanbel, Müsned, VI, 390-392]

Çocuk büluğa erdiğinde şeriat hükümleriyle yükümlü bulunacak, ilahî emir ve yasaklara göre amel etmekle emrolunacaktır. O halde bu çağa henüz girmeden sünnet olmalı, sünnetli bir şekilde mükellef sınıfına girmelidir. Böylece ibadeti, şeriatın belirttiği ölçüde dosdoğru olarak gerçekleşir, İslâm’ın beyan ettiği şekilde sıhhat kazanır.

Fakat uygun olan, velinin çocuğun sünnetini, onun doğumunun ilk günlerinde yerine getirmesi ve böyle yapmanın daha muvafık olacağını bilmesidir. Böylece çocuk temyiz çağına geldiğinde (kendini tanımaya başladığında ) kendisini sünnet olmuş bulur. İleride bundan ötürü kendi kendisini hesaba çekmez. İçinde herhangi bir üzüntü ve ürküntü bulunmaz. Çocuğun hakikaten aklı erip eşyayı asıl mahiyet ve manasıyla anlamayı idrak etmeye başladığında, kendisini sünnetli olarak görmesi, onun için ruhen hoş ve huzurlu bir atmosfer oluşturur.

çoğun sünneti, kaç yaşında, sınır yoktur, doğum, büluğ çağı, yedi günlükten 8-10 yaşına kadar, babalarının bir vazifesi, ileri yaşlar, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com