Sorular | Soru sor

Cuma namazı saati

İzmir cuma namaz saatleri sizce doğrumu

Cuma namazının vakti tam öğle namazının vaktidir. Vakitlerin hesaplanması, düzenlenmesi de belli kiriterlere tâbidir.

Ülkemizde yayımlanan takvimlerde kullanılan vakitler, kabaca iki türlüdür:

1. Asırlardan beri devam eden usûl ve esaslar dikkate alınıp, vakitlere (+ -) “temkin”inin ilave ve tenkısiyle hazırlanan cetveller… Mesela Fazilet takviminde kullanılan vakitler buna göredir. Bu hususta yapılan çalışmalarda takip edilen en ihtiyatlı ve en isabetli yol da budur.

2. Diyanet İşleri Başkanlığının 1982’de Tayyar Altıkulaç döneminde aldığı bir karar ile, vakitlerden kaldırdığı “temkin” ve derecelerde de bazı farklılıklarla hazırladığı cetvel… Ki, Diyanet takvimi başta olmak üzere ona uyan bütün takvimler, imsak ve namaz vakitlerinde bu hesaplamalara uymakta, onu kullanmaktadırlar. Bu usûl sıkıntılıdır, mahzurdan uzak değildir; bilhassa imsak vakti fevkalâde problemlidir. Çünkü vakitlerin hesaplanmasında, hem her vaktin muayyen derecesinin korunması hem de temkin’in kullanılması önemli ve lüzumludur. Bahusus temkin, birilerinin sandığı gibi öyle lüzumsuz/gereksiz-fuzuli bir uygulama olmayıp, tam aksine hesabı yapılan şehrin/beldenin alan genişliği ve irtifa farklılıkları açısından elzem ve ehemdir.

Bu açıklamamızı dikkate alarak, doğru olup olmadığını öğrenmek istediğiniz cetvelin hangi takvime ait olduğunu net olarak belirtirseniz, yardımcı olmaya çalışırız.

Mivzu ile ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/164-ramazanda-takvim-ve-imsakiyeler-neden-farkliydi.html

namaz, öğle, usul, Diyanet takvimi, imsak, fazilet takvimi, alan, kriter, Cuma namazı saati, izmir, hesap, düzen, muvakkit, uzman, Tayyar Altıkulaç, temkin derece, irtifa,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com