Sorular | Soru sor

Sıkça ihtilâm olma

hocam ben cogu sabah kalktigimda gusulum bozulmus olarak kalkiyorum? yani cogu sabah kalkarak gusul abdesti almak zorunda kaliyorum!!! sizce bunun caresi nedir? ne yapmayı tavsiye edersiniz?

Sevgili kardeşim; bunun sizcesi bizcesi olmaz. Dinen, ilmen, fıtraten yapılması gereken neyse onu yapmaktır doğru ve uygun olan…

Ayrıca bunun abartılacak bir yanı da yok. Pek çok erkeğin yaşadığı bir durumdur şikayet söz konusu ettiğiniz hâl. Her gün sabahları kalktığımızda dişlerimizi fırçalayıp tıraşımızı olup duşumuzu aldığımıza göre, bunun nesinden şikayet ediyorsunuz ki?

Ve hemen ifade edelim; sık sık ihtilâm olmanın dinî açıdan herhangi bir bir mahzuru yoktur. Ancak sürekli ihtilam olmanın, fıtrî yapının dışında elbette ki bazı sebepleri de vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

- Fazla yemek,

- Şehevî duyguları tahrik edecek haramlara bakmak,

- Bu nevi şeyleri sürekli düşüncemizde canlandırmak, hayâl hanemizi bunlarla doldurmak-kirletmek…

- ve benzeri nefsin hoşuna giden şeyleri seyretmek ve yapmaktan kaynaklanabilir. Bunlardan kaçınmamız, uzak durmamız gerekir.

Keza bedenî bir rahatsızlığınız da olabilir. Alanında uzman bir doktora gözüküp danışınız. En azından öyle bir durumun söz konusu olup olmadığını öğrenmiş olursunuz.

Bu hususlardaki genel tavsiyeleri de bilirsiniz ama dilerseniz tekrarlayalım:

- Yattığınız yerin soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz.

- Belinizi sıcak tutmalı, üşütmemelisiniz.

- Haramdan özellikle açık-saçık insanlara, resim-film-video ve benzeri şeyere bakmaktan kendinizi korumaya çalışmalısınız.

- Çok yağlı, aşırı vitaminli-mineralli, bol baharatlı şeyler yiyerek uyumamalı... Uykudan en az dört-beş saat önce yemeği-içmeği kesmelisiniz.

- Yatmadan önce "Şeytan’ın şerrinden Allah'a sığınacak" şekilde dua etmeli… Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) sünnetine uyarak üç defa İhlâs, Felak ve Nâs surelerini okuyup avcunuza üfleyerek vücudunuzda erişebildiğiniz her yeri meshetmelisiniz.

Bütün bu tedbirleri uygulamakla birlikte yapmanız gerekenin en önemlisi; eğer imkânınız varsa vakit kaybetmeden evleniniz, yoksa oruç tutunuz. Çünkü oruç şehevî duyguları kırar.

Server-i Âlem Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:

"Ey gençler topluluğu! Kim içinizden evlenmeye güç yetirebiliyorsa evlensin. Çünkü gözü haramdan en çok saklayan, ırzı en iyi muhafaza eden budur. Kim de evlenmeye güç yetiremezse oruca devam etsin. Zira oruç, onun için bir korunmadır." [Buhârî, Sahih, Nikâh 2-3; Müslim, Sahih, Nikâh 1-3; Ebu Dâvud, Sünen, Nikâh 1; Tirmizî, Sünen, Nikâh l; Nesâî, Sünen, Nikâh 3; İbn Mâce, Sünen, Nikâh 1]


şeytan, İhlâs, mahzur, haram, bedeni, soğuk, diş, sabah, ihtilam, seyretmek, fıtrat, uzak, fazla yemek, şehevî, açık-saçık, tahrik, abartı, fırçala, tıraş, duş, düşünce hayâl, kirletmek, kaçınmamız, üşütme, resim-film-video, yağlı, baharatlı, Felak ve Nâs sureleri,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com