Sorular | Soru sor

Âdet düzensizliği

selamün aleyküm benim sorum size bende siprail var adet dönemi mesala birinde oluyor ama sökülemiyorum ben on günü geçince özür kanı biliyorum fakat benim on günü geçiyor azar azar olup sonra çoğalıyor benim merak ettiğim öncesimi sonrasımı özür kanı oluyor lütfen yardımcı olun namazlarım ne olacak nasıl kılabilirim .teşekürler


Ve aleyküm selam.

Önce bu durum, spiralin fıtrata/insan tabiatına zıt ve zıtlığı oranında mahzurlu bir uygulama olduğunu göstermesi açısından önemli… Bunun üzerinde durunuz. Hakikaten bünyenizin buna uyum sağlamadığı, âdet dönemi bozukluğunuzun bundan kaynaklandığı tesbit ve teşhis edilirse, öncelikle bundan kurtulunuz. Ondan kaynaklanmıyorsa, başka sebep ya da sebeplerini araştırıp, tedavi olma yoluna gidiniz. Tabii bu işin bir yönü.

Öbür yönü ise, bu gibi durumlarda alınan tedbirin şer'an/dinen sakıncalı olan bir fiil ve işleme sebebiyet vermemesi gerekir. Meselâ kadın veya erkeğin ilâç alarak yahut erkek prezervatif / kondom kullanarak zararsız bir şekilde hâmileliği önlemelerinin mümkün olması durumunda, spiral taktırmak için yapılacak operasyon câiz olmaz. Çünkü bu iş için dinen mahzuru olmayacak başka alternatifler bulunmuş oluyor. Spiral taktırma operasyonunda ise, avret yerlerini açmak ve gören-dokunan doktor da olsa, hatta doktor hanım da olsa, zarûrî olmadığı halde mahrem yerlerini başkalarına göstermek ve dokundurmak durumu var. Bu ise haramdır. Ancak kadının kocası doktor ise ve bu işi kendisi yapabilecekse caiz olur. Yoksa dinen mahzursuz alternatifleri bulunan bu operasyona dinimiz cevaz vermez. İşin bu yönünün özellikle gözardı edilmemesi gerekir.

Sorunuzun âdet düzensizliği ile ilgili kısmına gelince…

Bilindiği üzere Hanefi mezhebinde “âdet”in en çoğu on gün olduğu için, on günün bitiminde yıkandıktan sonra; temizlik süreniz içerisinde göreceğiniz lekelerden dolayı boy abdesti icap etmez, sadece abdest almamız gerekir. Bu lekelerin az ya da çok olması, buna spiralin sebep olması da bir şey değiştirmez. Hüküm aynıdır.

“Temizlik süresi”nin en azı da on beş gün olduğuna göre, on beş gün böyle devam edersiniz… On gün âdetinizin yeri belli değilse, ondan sonra yani bu on beş günlük temizlik süresinin bitiminin akabinde göreceğiniz her lekede kendinizi âdetli sayar, on günü tamamlarsınız. Tedavi oluncaya, sağlığınıza kavuşuncaya kadar da bu usûle göre hareket edersiniz.

Avret, şer'an, hanım, tedavi, mahrem, spiral, operasyon, doktor, uyum, prezervatif, kondom, âdet düzensizliği, on gün, on beş gün, özür kanı, temizlik süresi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com