Sorular | Soru sor

Miras taksimi

benim annemin olmeden once tarlalari vardi oldukten sonra bu parayi babam aliyor ama satilik deyil ve ablam babamin aldigi paradan istiyor bencek babam oldukten sonra benim ve ablamin hakki var yanlish mi dushunuyorum?

Yanlış düşünüyorsun. İslâm hukukunda herkesin malı kendisine/şahsına aittir. Hanımınki hanımın, kocanınki kocanın… Dolayısiyle annenizin vefat etmesiyle, ona ait olan malın/paranın babanız ve sizin (çocuklar) arasında pay edilmesi gerekir. Baba vefat ettiğinde de babanın mallarını çocukları pay eder aralarında... Tabii onun da bir usûlu var, kafanıza göre değil elbette...

Şimdi anneniz vefat ettiğine, babanız ve iki kardeş sizler hayatta bulunup onun mirasçısı olduğunuza göre taksimatınız şöyle olur:

a) 1 Zevc’e yani Babaya 1/4

Asabeler olan sizlere

b) 1 oğula 2/4

c) 1 kıza 1/4 şeklinde olması gerekir.

Yani mal veya para 4’e bölünür, bunun biri babanızın, ikisi sizin, biri de ablanızın olur.

Ferâiz ilmine yani İslâm’ın miras hukukuna göre taksime ait hüküm budur. Bunun dışındaki uygulamalar âdil olmaz, vebâl altında kalırsınız.

Ama bu hak sahiplerinden her bireri diğeri lehinde kendi hakkından tabii ki vaz geçebilir / hakkını bir başkasına hibe edebilir, caizdir; o da onun bileceği iştir.

Ancak unutmamak gerekir ki, işin aslı, yukarıda hesaplayıp belirttiğimiz gibi olması / yapılmasıdır.

taksim, âdil, Mirâs, baba, anne, vebal, hibe, çocuklar, İslâm hukuku, Ferâiz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com