Sorular | Soru sor

Radyodan Kur'an dinleme

servısteyız sabah ve cogu kımse uyuyor bazen bende ama radyoda kuran tılavetı acık .... bunun dogru olup olmadıgını merak edıyorum ....

Doğru değil elbette… Kur’an okunurken vakur bir şekilde sessizce tefekkürle dinlemek, ağlayabiliyorsa ağlamak, ağlayamıyorsa en azından ağlar gibi yapmaktır sünnete/âdâba uygun olan. Öyle uyuyarak, uyukluyarak lâubali bir şekilde değil.

Madem dinlenmiyor, radyonun düğmesi elinizde değil mi? Kapatıverin. Zira Kur'an-ı Kerim’i münâsebetsiz yerlerde okumak, okutmak ya da Kur'an okunurken hürmetsiz davranmak, dinlememek, meselâ konuşup eğlenmek, uyumak, gülüp lâubâlî hareketlerde bulunmak mahzurludur, dinleme âdabına aykırıdır. Gereken saygıyı-hürmeti göstermediğimiz için, bu işten fayda yerine zarar görebiliriz. Nitekim Cenab-ı Hak buyuruyor ki:

“Kur'ân okunduğu zaman, hemen susup onu dinleyin; umulur ki, rahmete nâil olursunuz.” [A’raf suresi, 204] Yani rahmete nail olmanın/kavuşmanın, Kur’an vesilesiyle Allah’ın rahmetinden istifade edip feyizlenebilmenin şartı, onu sükûnetle ve âdâbına uygun bir tarzda dinlemektir.

Ayrıca sevap umarak radyodan Kur’an dinlemek öyle çok makbul sayılabilecek bir amel de değildir. Çünkü o gerçek bir kıraat/tilavet değil, yankıdan ibarettir. Aslolan kendimiz okumak ya da canlı olarak okuyan birisinden dinlemektir. Bu meseleyle ilgili ayrıca bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-688.html


Kur'an, tefekkür, adab, radyo, uyumak, dinlemek, ağlamak, eğlenmek, gülüp lâubâlî, canlı, okuyan,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com