Sorular | Soru sor

Burak ismi

burak ismini taşımakta sorun varmı

Hayır, sorun olmaz. Burak, Arapça bir isimdir; yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak manalarına gelen “Berk” mastarından muştaktır (bu kelimeden türetilmiştir).

Kur’an-ı Kerim’de bu isim geçmemekle beraber, hadis kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır. Mesela bunlardan biri şöyledir:

“…Bundan sonra katırdan küçük ve merkepten büyük, beyaz renkte ‘Burak’ isminde bir hayvana bindirildim. Bu hayvan, her adımını, gözün görebildiği son noktaya atıyordu. Bir anda Mescid-i Aksâ'ya geldik. Cebrâîl (a.s.), Burak'ı, bütün peygamberlerin (aleyhimüsselâm) bineklerini bağladıkları bir halkaya bağladı…” [Buharî, Sahih, Salât, 8]

Velhasıl “Burak”; Mi’rac gecesinde Allah Teala tarafından Rasûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) binmesi için verilen bineğin adı… Katırdan küçük, merkepten büyük, beyaz renkli, adımını gözünün erişebildiği en son noktaya atabilen, çok sür’atli manevi bir binek.

Biz Müslüman Türkler arasında genellikle erkeklere verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.

Ayrıca, ilk hanımı Sâre validemiz ile birlikte yaşayan atamız İbrahim aleyhisselâmın, diğer hanımı Hacer validemiz ve oğlu Hz. İsmail'i ziyaret etmek için Mekke'ye giderken Burak'ı kullandığı ve aynı gün içinde akşam vakti yine Burak ile geri döndüğü bazı eserlerde ifade edilmektedir.

burak, yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak, “Berk”, mastar, muştak, katırdan küçük, merkepten büyük, beyaz renkte, binek, halka,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com