Sorular | Soru sor

Dolgu diş

selamün aleyküm...
nifas halinde iken kadının diş dolgusu yapması caizmidir. yaptırmış ise bu durumda ne yapması gerekir...

Ve aleyküm selâm…

Hayız ve nifas halinde, yani gusül gerektiren bir durumda iken diş doldurtmanın bir mahzuru olmaz, caizdir. O halde iken yapılmış dolguları söktürmek de gerekmez. Zaten bu iş kolay da değildir. Halbuki Allah Teala abdest ve gusülü tarif ettiği ayetin sonunda şöyle buyuruyor: “…Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve şükredesiniz diye de üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor.” [Maide suresi, 6] Başka bir ayette ise, “(Allah) din hususunda üzerinize hiçbir zorluk yüklemedi...” [Hac suresi, 78] buyurmaktadır.

Hasılı, cünüp iken dolgu yaptırmak dolguya zarar vermez. Sonradan yapılacak gusül abdestlerine de bir engeli yoktur. Çünkü yapılan diş dolgusu, artık vücudun bir parçası olacağından o dolgunun dışını yıkamak gusül abdesti için yeterlidir. Bununla birlikte -şayet mümkünse- temizken dolgu yaptırılmasını tavsiye ederiz, elbette ki böylesi daha iyi olur.

Buraya kadar anlatmaya çalıştığımız husus, Hanefî mezhebine mensup Müslümanlar içindir. Şâfiî ve Malikîlerde ise, ağız ve burnun içi bedenin dış kısmından değil, iç kısmından sayılır. Dolayısıyla gusül abdestinde ağız ve burnu yıkamak onlara göre zaten farz değil sünnettir.

Mevzu ile ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/794-dis-dolgu-meselesi.html

hayız, nifas, Gusül, Dolgu, Ağız, diş, söktürmek, Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, burn,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com