|
farukaktaş
|
 |
« : Aralık 13, 2007, 10:39:27 » |
|
Unuttuklarımızı hatırlamak amacıyla bir tarih bilgi yarışması yapalım... Cevabımızın altına yeni sorumuzu da yazmayı unutmayalım...
SORU.01
Cülus ve sefer bahşişi hangi padişah tarafından kurulan kanunla yürürlüğe kondu, cülus bahşişinin ilmiye sınıfına da verilmesini hangi padişah uygulamıştır?
|
|
|
|
|
|
Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi Hz.
|
|
|
|
BULUT
|
 |
« Yanıtla #1 : Aralık 13, 2007, 10:53:52 » |
|
Osmanlı padişahlarının tahta geçerken dağıttığı paraya "Cülüs" denir.Cülus bahşişinin ilmiye sınıfına da verilmesi adetini ilk defa İkinci Selim Han çıkarmıştır.
Osmanlı devletinde en fazla padişahlık yapan kimdir?
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine Izin VerilmiyorLinki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap Resimlerin Görüntülenmesine Izin VerilmiyorResimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
|
|
|
|
farukaktaş
|
 |
« Yanıtla #2 : Aralık 13, 2007, 11:20:24 » |
|
Osmanlı Devletinde en uzun düre tahtta kalan padişah Kanuni Sultan Süleyman Han'dır. (36 yıl)
SORU.03
Osmanlı devletinde tahtta en az kalan padişah kimdir?
|
|
|
|
|
|
Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi Hz.
|
|
|
|
hak yolcusu
|
 |
« Yanıtla #3 : Aralık 15, 2007, 18:36:51 » |
|
Osmanlı Devletinde en uzun düre tahtta kalan padişah Kanuni Sultan Süleyman Han'dır. (36 yıl)
SORU.03
Osmanlı devletinde tahtta en az kalan padişah kimdir?
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
DÜNYANIN MUHTEŞEM DEDİĞİ TÜRKLERİN İSE KANUNİ DEDİĞİ SULTAN...80 YAŞINA RAĞMEN VİYANA KAPILARINA GİDEN SULTAN..
1494 te doğdu.Babası Yavuz Sultan Selımdır.1520 yılında tahta çıktı."Babası 8 yıl ile en az tahtta kalan padişah olurken " o en uzun süre tahtta kalan osmanlı padişahı oldu."Kanuninin tahtta kaldığı 46 yılda osmanlı devletı en geniş sınırlarına ulaşmıştır."1566 yılınga zigetvar kuşatmasında ölmüştür.
|
|
|
|
|
|
Yıkmak yapmak gibi insana şerefmi verir, Emin ol onu En çulpa herifler de becerir, İşte Süleymaniye iki ırgat yıkmaya yetişir, Ama haydi yap desen Bir Sultan Süleymanla Bir Mimar sinan gerekir..
|
|
|
|
Gok_Sultan
|
 |
« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2007, 01:04:09 » |
|
Hayır kardeşim burada bir yanlışlık var bildigim kadarıyla 5. Murat tahtta en az kalan padişahtır.
|
|
|
|
|
|
Takdir-i Hudâ kuvvet-i bâzu ile dönmez Bir şem'a ki, Mevlâ yaka, üflemekle sönmez.
|
|
|
azav
Caylak
Puan Etiketi: 0
|
 |
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2007, 23:32:05 » |
|
evet bencede tahtta en az kalan 5. murat olsa gerek hemde cok az bir süre günlere sayılacak kadar az bu konu hakkında bilgisi olanlardan yardım bekliyoruz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BULUT
|
 |
« Yanıtla #6 : Aralık 19, 2007, 09:05:58 » |
|
Gök_sultan ve azav'ın dediği gibi 5. MURAT 1876'da 93 gün padişahlık yapmıştır.Akli muvazenesi bozuldugu için, devletin ileri gelenleri onu tahttan indirmek mecburiyetinde kaldilar. Hayatinin sonuna kadar Çiragan Sarayinda oturdu. Bir müddet sonra akli tamamen düzeldi. Hayati çiragan Sarayinda geçti. Yine bu sarayda 64 yasinda iken vefat etti. Yeni Camii yanindaki türbeye gömüldü. (Allah rahmet eylesin)
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine Izin VerilmiyorLinki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap Resimlerin Görüntülenmesine Izin VerilmiyorResimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
|
|
|
|
farukaktaş
|
 |
« Yanıtla #7 : Aralık 22, 2007, 17:24:15 » |
|
Soru sorulmadığından soruyu yine ben sorayım.. Osmanlı devletinde ilk cami ne zaman ve nerede inşa edilmiştir? Caminin adını da yazalım...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecyad
Katılımcı

Puan Etiketi: 28
El-insan mahallün-nisyan..
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 23, 2007, 00:16:43 » |
|
Osmanlılar tarafından yaptırılan ilk Cami Orhan Bey zamanında İznik'te yapılmış olan Hacı Özbek camiidir.
Soru Meclis kararıyla tahttan indirilen ilk Osmanlı Padişahı kimdir?
|
|
|
|
|
|
Bir milletin ihyası;kötülerin imhasıyla değil,"Genç Neslin Eğitim ve Terbiyesi ile mümkündür."
|
|
|
|
farukaktaş
|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 25, 2007, 11:53:18 » |
|
II.Abdülhamid Han Hazretleri..
Osmanlı Devletinin ilk şeyhülislamı kimdir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gözyaşı
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 25, 2007, 12:50:33 » |
|
Molla Şemseddin Fenari
Dünya denizcilik tarihinin en önde gelen isimlerinden olup, bu hususta yazdığı ve Kanuni Sultan Süleyman'a takdim ettiği "Kitab-ı Bahriye" isimli eseri dünya denizcilerinin sayılı kaynakları arasındadır. En önemli yanının haritacılık olması çizdiği dünya haritasında Amerika kıtasının varlığını teyyit eder. O, dünya haritasını 1550'li yıllarda çizdiğinde, Amerika'yı keşfettiği söylenen Kristof Kolomb henüz dünyaya gelmemişti. Amerika'dan başka daha bir çok kıta ve adaların varlığından 15. yüzyılda söz eden Osmanlı'nın ünlü denizcisi kimdir?
|
|
|
|
|
|
Ya Rabbi! Doğruyu doğru olarak bize göster ve ona uymak için kuvvet ve kudret ver.
|
|
|
|
farukaktaş
|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 25, 2007, 14:17:57 » |
|
Cevap: Piri Reis
Osmanlı Padişahları aarsında "ŞÜCAEDDİN" ünvanı kime verilmiştir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acinar
Okur

Puan Etiketi: 8
|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 29, 2007, 11:51:54 » |
|
Osmanlı Padişahları arasında "ŞÜCAEDDİN" ünvanı Orhan Bey'e verilmiştir.
Osmanlı Devleti'nde kardeş katli yasasını cıkaran padişah kimdir?
|
|
|
|
|
|
İlim ehli edepten hâli olmaz, edepsizler ne kadar okusada âlim olmaz.
|
|
|
|
rky_
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 29, 2007, 12:35:17 » |
|
fatih sultan mehmet çıkarmıştır. istanbulumuz kaç yılında feth edilmiştir? 
|
|
|
|
|
|
Allah'tan ümit kesilmez!...
|
|
|
acinar
Okur

|
 |
« Yanıtla #14 : Aralık 29, 2007, 13:15:21 » |
|
İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir.
İstanbulu kuşatan ilk Türkler kimdir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gözyaşı
|
 |
« Yanıtla #15 : Aralık 29, 2007, 14:54:58 » |
|
Avarlar
Asakir-i Mansuri Muahmmediye hangi padişahın emriyle kuruldu?
|
|
|
|
|
|
Ya Rabbi! Doğruyu doğru olarak bize göster ve ona uymak için kuvvet ve kudret ver.
|
|
|
|
farukaktaş
|
 |
« Yanıtla #16 : Aralık 31, 2007, 14:06:44 » |
|
Sultan II. Mahmut'un emriyle kuruldu.
Vak'a-i Hayriye ne demektir, hangi padişah döneminde vuku bulmuştur?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acinar
Okur

|
 |
« Yanıtla #17 : Ocak 03, 2008, 15:54:22 » |
|
Vak'a-i Hayriye yeniçeri ocağının kaldırılması olayıdır. 2.mahmud zamanında olmuştur.
SORU: Tütün yasağı ilk defa hangi padişah zamanında uygulanmıştır?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rky_
|
 |
« Yanıtla #18 : Ocak 03, 2008, 16:04:47 » |
|
dördüncü murat zamanında.
kazaskerin görevi nedir?
|
|
|
|
|
|
Allah'tan ümit kesilmez!...
|
|
|
yolcu
Aktif

Puan Etiketi: 13
Araştırmacı
|
 |
« Yanıtla #19 : Ocak 03, 2008, 16:20:03 » |
|
Askerî sınıfa âit şer’î ve hukukî dâvâlara bakan hâkim
Osmanlıda Fetret Devri, kaç yıl sürmüştür?
|
|
|
|
|
|
İman bir bütündür.Bir cüz'ünü inkar,bütününü inkar etmek demektir.
|
|
|
|