« önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Söz Vermeden Önce ‘İnşallah' Demeyi Unutmayalım  (Okunma Sayısı 619 defa)
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

Puan Etiketi: 0

_İzâ gadibte fe’skut: Öfkelendiğinde SUS!!!_

« : Nisan 17, 2008, 13:28:10 »

Söz vermeden önce ‘İnşallah' demeyi unutmayın  

“Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de)” ayeti gereğince Müslüman yapacağı her işten önce ‘inşallah' demeyi düstur edinmeli.
‘Yarın mutlaka sana uğrarım.'
‘Bu hafta sonu Avrupa'ya gideceğim.'
Müslümanlar açısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cümlelerin bir eksiği var? Bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı'nın dilemesine havale etmeden, yani başlarına ‘inşallah' (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden söylenmiş sözler. Halbuki Rabb’imiz, kullarından bu konuya öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır. Müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, “inşallah” ifadesini söylemeden, “Size yarın cevap vereceğim.” buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz'e vahyi on oniki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz'e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, ‘Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.’ deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, “Umarım ki Rabb’im, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar.” (Kehf Sûresi 23-24) ayetleri indirilir.

Acz ve fakr içinde olan insanın, azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. Kul, cüz'i iradesiyle, olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı için kendini küll'i iradeye teslim etmeli. Öylesine teslim etmeli ki, yapacağı her işten, davranıştan önce ‘inşallah' demeyi düstur edinmeli. Şayet mü'min, ‘inşallah' demeyi unutsa bile, Yüce Allah (cc), kulunun kendisini tesbih ve istiğfarla anmasını, zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.

Gelin ey dostlar, madem Rabb’imiz bize, söz vermeden, yahut bir fiili yapmadan önce ‘inşallah' demeyi emrediyor, bizler de her sözümüzün başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu güzel özelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim. 

SALİH YUSUFOĞLU

Ailem
Sayı: 207

Allah'ım, fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, icâbet edilmeyen duadan sana sığınırım...
cennet ırmağı
Emektar

Puan Etiketi: 250

« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2008, 14:00:46 »

emeğine sağlık teşekkürler...

Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor

Resimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2008, 14:13:58 »

rica ederim kardeşim

Allah'ım, fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, icâbet edilmeyen duadan sana sığınırım...
beyaz kelebek
Poyraz

Puan Etiketi: 86

bir damla gözyaşı...

« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2008, 14:22:59 »

Allah(c.c) razı olsun kardeşim emeğine sağlık...

Hakkın hatırı alidir.Hiçbirşeye tercih edilmez..
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2008, 14:47:19 »

amin cümlemizden inşallah

alişş
Aktif
**

Puan Etiketi: 22

« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2008, 15:15:59 »

Allah(c.c) razı olsun kardeşim emeğine sağlık...
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2008, 15:36:38 »

amin cümlemizden inşallah

deli_prof
Forum Yöneticisi
Emektar

Puan Etiketi: 432

BLacK BLoT

« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2008, 18:03:28 »

çok önemli bir mevzuya değinmişsiniz
emeğine sağlık teşekkürler

Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2008, 18:38:52 »

rica ederim kardeşim

hak yolcusu
Forum Yöneticisi
Emektar

Puan Etiketi: 489

« Yanıtla #9 : Nisan 17, 2008, 19:08:20 »

Yıkmak yapmak gibi insana şerefmi verir,
Emin ol onu En çulpa herifler de becerir,
İşte Süleymaniye iki ırgat yıkmaya yetişir,
Ama  haydi yap desen
Bir Sultan Süleymanla Bir Mimar sinan gerekir..
*EMRE*
Okur
**

Puan Etiketi: 4

Özü doğru olanın, sözü de doğru olur. (Hz. Ali ra)

« Yanıtla #10 : Nisan 18, 2008, 09:03:41 »

Yüzü dost,özü düsmandan usandim
Dili mü'min kalbi seytandan usandim
Dostum herkesin kahri çekilir de
Ben DAVASIZ MÜSLÜMAN'dan usandim
kerem-35
Aktif
**

Puan Etiketi: 19

Ya Olduğun Gibi Görün Yada Göründüğün Gibi Ol...

« Yanıtla #11 : Nisan 18, 2008, 14:26:53 »

"İbâdetlerin hepsini kendinde toplayan ve insanı Allahü teâlâya en çok yaklaştıran şey NAMAZDIR."

İmamı Rabbani (k.s.)
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #12 : Nisan 26, 2008, 23:54:40 »

rica ederim kardeşim ilginize ben teşekkür ederim

mukallid
Aktif
**

Puan Etiketi: 27

Dünya bir imtihan yeridir.

« Yanıtla #13 : Mart 25, 2009, 10:25:47 »

Gelin ey dostlar, madem Rabb’imiz bize, söz vermeden, yahut bir fiili yapmadan önce ‘inşallah' demeyi emrediyor, bizler de her sözümüzün başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu güzel özelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim. 
SALİH YUSUFOĞLU
Ailem
Sayı: 207 [/i] [/color]

Sihir gibi yasaklanan batıl  bir kavramın;hayr olan inşaallahı nitelemesi uygun olur mu?
Saygılarımla...
neyzen.lal
Kasirga

Puan Etiketi: 330

« Yanıtla #14 : Mart 25, 2009, 10:30:20 »

inşaallah derse yakaran....
inşaa eder Yaradan.....

Hüzünle titreyen gönle ince bir ah dokunur....
Kalbi kırık olanın kalbine Allah dokunur...
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #15 : Mart 26, 2009, 09:43:05 »

Sihir gibi yasaklanan batıl  bir kavramın;hayr olan inşaallahı nitelemesi uygun olur mu?
Saygılarımla...
Kusura bakmayın bu aralar nete girmeye fırsatım olmadığı için sorunuzu yeni gördüm. Utandım

19 -  Ölüm sarhoşluğu gerçekten geldiğinde, "Ey insan! İşte bu senin öteden beri kaçtığın şeydir." denir

Gördüğünüz üzere; Allah'ın Ayet-i Kerimesi'nde ölüm ve sarhoşluk bir arada kullanılmış.

Konuyu saptırıp farklı yönlere çekmenin bir manası yok. Sadece teşbih yoluyla mecaz yapılmış.

Biz her konunun altındaki cümleleri irdeleyeceksek, altından farklı anlamlar çıkaracaksak ne bir atasözü, ne bir deyim, ne de Ayet'te geçtiği gibi bir teşbih olmazdı.

Siz konudan almanız gerekeni alıyor musunuz ? Evet; alıyorsunuz. O halde bitmiştir olay. Gerisi teferruatttır.

Siz Maşallah bilgili birisiniz. Açıkçası böyle basit detaylara takılmanız beni şaşırttı.

Vesselâm...

mukallid
Aktif
**

Puan Etiketi: 27

Dünya bir imtihan yeridir.

« Yanıtla #16 : Mart 26, 2009, 10:22:55 »

Konuyu saptırıp farklı yönlere çekmenin bir manası yok. Sadece teşbih yoluyla mecaz yapılmış.
Siz konudan almanız gerekeni alıyor musunuz ? Evet; alıyorsunuz. O halde bitmiştir olay. Gerisi teferruatttır.

Siz Maşallah bilgili birisiniz. Açıkçası böyle basit detaylara takılmanız beni şaşırttı.

Vesselâm...

Konuyu farklı yöne çekmek gibi bir ifadem olduğunu düşünmüyorum.Meseleye bu çerçeveden bakan biriyle bir şeyler paylamanın bir anlamı yok... Meseleyi açmak,hakikati bulmak için de bir isteğim kalmadı...

Bilgili olduğumu ifade etmişsiniz...Bu düşüncenizde samimi olsanız;usulü dairesinde sorduğum soruyu, usulüyle cevaplarsınız...Ben de, katkım olursa eklerim, yoksa,ellerinizden öperim... Mesele bundan ibarettir.

selmân-i pâk
Moderator
Poyraz

Puan Etiketi: 302

Haddini Bil Yeter!!!

« Yanıtla #17 : Mart 26, 2009, 10:26:57 »

gerçekten önemli bir mevzu. teşekkürler kaerdeşim allah razı olsun

HER MUSİBETE KARŞI SABRET! BAŞ KESİLİNCE VÜCUT NASIL HELAK OLURSA; SABIR BİTİNCE DE DİN VE AHLAK GİDER!                                                         -----------EBU HUREYRE (R.A.)------------
www.kuranvehadis.com 
Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor

Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
www.evkat.com

www.temizhikayeler.com

www.egedenizli.com

www.dersiam
.
ihvan
Kasirga

Puan Etiketi: 200

« Yanıtla #18 : Mart 26, 2009, 10:36:02 »

inşaallah

Her lafa verilecek cevabım var.Lakin bir lafa bakarım ''LAF'' mı diye,birde söyleyene bakarım ''ADAM'' mı diye.....
Garip yolcu
Banli Üye
Poyraz

« Yanıtla #19 : Mart 26, 2009, 12:48:04 »

Konuyu farklı yöne çekmek gibi bir ifadem olduğunu düşünmüyorum.Meseleye bu çerçeveden bakan biriyle bir şeyler paylamanın bir anlamı yok... Meseleyi açmak,hakikati bulmak için de bir isteğim kalmadı...

Bilgili olduğumu ifade etmişsiniz...Bu düşüncenizde samimi olsanız;usulü dairesinde sorduğum soruyu, usulüyle cevaplarsınız...Ben de, katkım olursa eklerim, yoksa,ellerinizden öperim... Mesele bundan ibarettir.

Estağfirullah paylamak değil; soru sordunuz düşüncelerimi beyân ettim o kadar. Yorumumun da yeterli bir cevap olduğunu düşünüyorum. Gülümseme

Elbette düşüncelerimde samimiyim. Fakat yeterli donanıma sahip olmadığım için acizane bu günahkâr kardeşinizden ancak bu kadar çıkıyor. Gülümseme

Saygılar...

Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Google

ihya · Zehirli Ok · kadin · Avrupa · kariyer · Saglik · gazali · tatil · Oyun · Hikayeler · Temiz · Videolar