« önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: parali gun  (Okunma Sayısı 1161 defa)
sila
Katılımcı

Puan Etiketi: 122

Kefa bilmevti vaizan( olum vaiz olarak yeter)

« : Kasım 18, 2008, 23:12:33 »

Hanimlarin kendi aralarinda yaptigi parali gun,altin gunu, dolar gunu hatta yakinlarda duydum deterjan gunude yapiliyormus bunlarin hukmunu ogenebilirmiyim?

Nefisin misali, devekuşunun misalidir.Yük yüklenir hadi sen kuşsun ucur bakalim denir,hayir ben deveyim işte ayaklarim der.yük yüklenir hadi sen devesin taşi denir,hayir ben kuşum işte kanatlarim der
beşharfüçnokta
Caylak
*

Puan Etiketi: 0

« Yanıtla #1 : Kasım 19, 2008, 01:29:04 »

yani biraz açarmısın o gün ne yapıyorlar
hak yolcusu
Forum Yöneticisi
Emektar

Puan Etiketi: 488

« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2008, 08:24:28 »

ne yapacaklar değişik değişik icra ediyorlar ..

bir kısmı var Yasini şerif ,hatmi şerif,gibi zikirlerle yapıp ikramlarını yiyip paralarını verip ayrılıyorlar..

bir kısmı sadece muhabbet dostane oturma ikram + parayla kapanış

bir kısmı sadece eylenceden oynamak tülgemek dedikodu lak laktan mütevevllit +ikram+para

Yıkmak yapmak gibi insana şerefmi verir,
Emin ol onu En çulpa herifler de becerir,
İşte Süleymaniye iki ırgat yıkmaya yetişir,
Ama  haydi yap desen
Bir Sultan Süleymanla Bir Mimar sinan gerekir..
sila
Katılımcı

« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2008, 12:42:49 »

ne yapacaklar değişik değişik icra ediyorlar ..

bir kısmı var Yasini şerif ,hatmi şerif,gibi zikirlerle yapıp ikramlarını yiyip paralarını verip ayrılıyorlar..

bir kısmı sadece muhabbet dostane oturma ikram + parayla kapanış

bir kısmı sadece eylenceden oynamak tülgemek dedikodu lak laktan mütevevllit +ikram+para

bir kismida bir araya gelmeyip sadece paralarini topluyorlar

Nefisin misali, devekuşunun misalidir.Yük yüklenir hadi sen kuşsun ucur bakalim denir,hayir ben deveyim işte ayaklarim der.yük yüklenir hadi sen devesin taşi denir,hayir ben kuşum işte kanatlarim der
Mehtapgul
Caylak
*

Puan Etiketi: 1

« Yanıtla #4 : Kasım 23, 2008, 14:58:15 »

ben bu gunlerin bidat diye biliyorum
janwes
Forum Yöneticisi
Firtina

Puan Etiketi: 613

Besmelesiz her iş noksandır.

« Yanıtla #5 : Kasım 23, 2008, 19:01:28 »

altın günü yapmak yahudi adetidir.

Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor

Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
İ
mam gazali

h
adis 

y
emek

a
raba.

org
sila
Katılımcı

« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2008, 19:08:58 »

cevaplariniz icin tesekkur ederim.fakat kaynakli,detayli bilginiz varsa palasabilirseniz sevinirim.o zaman bizlerde boyle yanlisliklara dusen kimselere daha guzel izah etmis oluruz.

hak yolcusu
Forum Yöneticisi
Emektar

Puan Etiketi: 488

« Yanıtla #7 : Kasım 23, 2008, 20:46:04 »

altın günü yapmak yahudi adetidir.

yahidiler altın günümü yapıyorlarmış ??

Yıkmak yapmak gibi insana şerefmi verir,
Emin ol onu En çulpa herifler de becerir,
İşte Süleymaniye iki ırgat yıkmaya yetişir,
Ama  haydi yap desen
Bir Sultan Süleymanla Bir Mimar sinan gerekir..
Mehtapgul
Caylak
*

Puan Etiketi: 1

« Yanıtla #8 : Kasım 25, 2008, 20:37:26 »

bende merak ettim dogrusu... ?
sila
Katılımcı

« Yanıtla #9 : Nisan 04, 2009, 00:32:07 »

malumati olan kardeslerimizin cevabini bekliyorum

uzaklar
Girişken

Puan Etiketi: 117

« Yanıtla #10 : Nisan 04, 2009, 00:36:05 »

faruk aktas ins gorup cevap verir
afaki
Girişken

Puan Etiketi: 140

« Yanıtla #11 : Nisan 04, 2009, 01:08:43 »

eminim hocamiz daha net cevap yazacaktir...
ama acizane olarak altin yada para günlerinde kul hakki var diye düsünüyorum...
diyelimki 12 kisi katiliyor gün'e... ilk gidilen kisi pesin aliyor altin'i ve altinin fiyati 50 tl...
lakin, son kisiye tam 1 yil sonra gidiliyor ve altinin fiyati 70 tl olmus...!
yada, ilk alan 12 altini degerlendirip 12yi 20 yapabilir...  ya sona kalan...!

ay'da bir yada daha kisa mesafede yasin, salavat gibi Hayr'li icraatlar yapilabilir...!

Günahlardan sakinmak, Tövbe ile ugrasmaktan daha kolaydir.  Hz Ömer-ra
Yusuf Furkan
Girişken

Puan Etiketi: 66

« Yanıtla #12 : Nisan 04, 2009, 01:23:39 »

Herkes razi olduktan sonra neden kul hakki olsun?
janwes
Forum Yöneticisi
Firtina

Puan Etiketi: 613

Besmelesiz her iş noksandır.

« Yanıtla #13 : Nisan 04, 2009, 01:59:39 »

evet. eskiden istanbulda ermeniler arasında yaygın olan bir adetmiş. çok eski istanbullular bilir sanırım : ) onların bu adetini yapmak yılbaşı kutlamak gibi olsa gerek. halbuki biz tırnak keserken bile benzememeye dikkat ediyoruz. afaki nin dediği de güzel bir tespit.

Alıntı
cevaplariniz icin tesekkur ederim.fakat kaynakli,detayli bilginiz varsa palasabilirseniz sevinirim.o zaman bizlerde boyle yanlisliklara dusen kimselere daha guzel izah etmis oluruz.

yahudi adeti olduğu için, hadislerde anlatılan yahudiye veya islamın dışındaki herhangi bir topluluğa benzemenin sakıncaları kanıt olabilir diye düşünüyorum.  kısaca yılbaşını neden kutlamıyorsak benzer bir durum olduğu şeklinde izah edebilirsiniz.

İ
mam gazali

h
adis 

y
emek

a
raba.

org
sila
Katılımcı

« Yanıtla #14 : Nisan 04, 2009, 02:19:18 »

Vakit ayirip bilgilendirdiginiz icin HzAllah razi olsun..

Asude
Firtina

Puan Etiketi: 179

Allah Bes Baki Heves...

« Yanıtla #15 : Nisan 04, 2009, 02:36:30 »

Paralı günlere katılma taraftarı değilim.
Biriktirmek istedikten sonra yatırımını evdede yapabilirsin yeterki isteyelim.

Bu altın ve dolar, euro konusu biraz haksızlığa giriyor ama Türk parası olarak olucaksa bu paylaşım sorun olmaz sanırım.

Gün adı altında uzaktakileri yakınlaştırmak eş dost ziyaret ,belki bir yasin-i şerif okumak cuma gününe denk getirip daha faydalı bir birliktelik sağlanabilinir bayanlara ait bu özel günü.

Bu saydıklarımız dışında peki sizler hiç ev günü yapanı duydunuzmu?

Evet evet yanlış okumadınız EV günü. Gülümseme

Tabi bu her ay belirlenen miktarda toplanan dolarla bir yıl sonunda kurrada çıkan kişiye para veriliyor.Kişi bu toplanan parayla evini alıyor.

Bu ev günü bir kaç yıl sürer.Bu süreçte bir çok kişi ev sahibi olmuştur.

Malum hayat şartları ve ekonomik gidişat doların hızla artmasına sebebiyet verdiği için bu ev günü sistemide arada parasal yönden çok fark olması babından kişiler ödemekte zorlanınca ev günüde haksızlık olmasın diye sona erdiriliyor.

Malum hayat gailesinde toplu para bulupta borçlanılmadan ev almak oldukça zahmetli.

Bu devirde samimi dürüst kişilerce bu sistemi yürütenleri tebrik ediyorum ki bu gerçek bir yaşanmışlıktır.

Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor

Resimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
sila
Katılımcı

« Yanıtla #16 : Nisan 04, 2009, 02:54:43 »

Bunu yapmak yahudi adeti ise o zaman herhalukarda yani yasini serif okumak maksadi ilede toplansa dogru olmazki.

Ev gununude ilk defa duydum fakat bu da parali gun gibi degil mi

Asude
Firtina

Puan Etiketi: 179

Allah Bes Baki Heves...

« Yanıtla #17 : Nisan 04, 2009, 03:30:02 »

Yahudi adeti oluğu konusunda bir fikrim yok lakin yardımlaşma adı altında bazen gereklililk olabiliyor demekki.

Dediğim gibi aradaki fark kişilerce rıza doğrultunda olmalı ki; bu ev günü fahiş bir fark olduğundan rıza gösterilmediği için sona erdirilmiş durumda.

Ameller niyetlere göre değilmidir ki; doğum günlerini kutlamakta batılı inanaçlar arasında olması hasebiyle bazı kesimlerce hoş karşılanmaz ama Rasulümüzün doğum gününü, kutlu doğum haftası nisbetinde faydalı amelller çerçevesinde kutlanabiliyor ve kutluyoruz.
Bu diğer doğum günleri içinde hoş karşılanabilir.Bir insanın doğum yıl dönümüde Rasulün izi doğrultusunda olmali.Bu şu demek değildir mumlar üflensin iyiki doğdun şarkıları söylensin.

Burda anlatmak istediğim yıl dönümü olan kişiye hayırlı mutlu yıllar, sağlıklı bir ömür temennisi dilemek olmalı.

Paralı günlerde hakeza niyetlerimize göredir.Bir yardımlaşma paylaşım ilkesinde imece usulü şeklinde olup gönül rızasıda eklenince bir beis olmasa gerek diye düşünüyorum.
Tabiki ehil kişilerin yorumlarınıda okumak isterim.Ben katılmasamda bu para altın günlerine benim düşüncem bu.

Tekrar belirteyim ''AMELLER NİYETLERE GÖREDİR.''

Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor

Resimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
Yusuf Furkan
Girişken

Puan Etiketi: 66

« Yanıtla #18 : Nisan 04, 2009, 03:49:18 »

farukaktaş
Moderator
Poyraz

Puan Etiketi: 387

« Yanıtla #19 : Nisan 04, 2009, 11:28:55 »

Böyle bir adetin nerede, ne zaman ve kimler tarafından çıkarıldığı konusunda bilgim yok. Ancak Müslüman adeti olmadığı kesin.

Özellikle kadınlar arasında yapılan bir uyglama, 12 adet kadın her ay birinin evinde toplanıyor. Her bir kadın o ay evinde toplandıkları kadına altın getiriyorlar. Bir sonraki ay 11 kişi ötekine, diğer ay ötekine vs. bu bir döngü halinde ilerliyor...

İşin mantıklı olan bir yanı yok, tasarrufmuş, hediyeymiş vs vs...

Tabi bu iş sadece altın vermekten ibaret bir şey değil, en ala yemekler yapılıyor günün hususiyeti olarak, ve hiç eksik olmayan, o günün en önemli özelliği dedikodular...

İşte arada Yasin-i Şerif, salavat-ı şerifeler okunuyormuş; asıl amaç "altın günü" yapmak, kadın kocasından ya da diğer çevresinden tepki almamak için "Yasin-i Şerif okuyoruz, onun için gidiyoruz" bahanesini uyduruyor. Belki de kendi kendine bir avuntu oluşturmuş.

Hatta bir kurum daha da ileriye gitmiş, Asude arkadaşımızın da değindiği şekilde, "ev günü" diyerek bu işi farklı biçimde uygulamaya getirmiş ve adına da "Yeni Nesil Altın Günü" koymuş. Temel aynı, hedef aynı...

Altın günü olayında faizin de meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bununla beraber küslükler ve kavgalar her halükarda olmaktadır.

Yine "Yeni Nesil Altın Günü"nü tertipleyen kurumun meşhur yazarlarından biri bu işte hiçbir tarafın maddi kayba uğramadığını belirtse de mutlaka birileri kayba uğrarken birileri de kazanç sağlamaktadır.

Ayrıca İslam dininin kuralları "bence"lerle belirlenen kurallar değildir. "Bence"lerle bir şeyleri çözümlemeye çalışmak hem kendimizi hem karşıdakini zarara uğratır.

Özetle "altın günü" (şu anda altının pahalı olması nedeniyle adı "para günü" olarak değiştirilmiş ve iyice faizle kazanç sağlanır olmuş) bir Müslüman adeti olmayıp, dinimizde de yeri olan bir uygulama değildir. "Yardımlaşma" müessesesinden farklı, bambaşka bir uygulamadır.

Kimileri iyi niyetini sergileyerek "yardımlaşma oluyor" demişse de o adeti uygulayanların hiçbirinin böyle bir niyette olmayacağı bir gerçektir. Her biri kendi kazancını hedefliyor.

Ortada faydalı bir şey yok, para üzerinden ya da altın üzerinden yine altınla kazanç var. Belli bir değer, hizmet yok satın alınan ya da satılan...

Bir Müslüman'ın kaçınması gereken bir uygulamadır. Kıymetli vaktini bu tür şeylere harcamamalıdır.

Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi Hz.
Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Google

ihya · Zehirli Ok · kadin · Avrupa · kariyer · Saglik · gazali · tatil · Oyun · Hikayeler · Temiz · Videolar