« önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Satranç Oynamak Mekruh Mudur ?  (Okunma Sayısı 1773 defa)
LETAİF
Poyraz

Puan Etiketi: 339

« : Ocak 07, 2008, 17:47:33 »

Satranç oynamak mekruh mudur? Eğer öyle ise keraheti tahrime mi tenzihe midir ?Bununla ilgili hadisi şerifleri ve kaynaklarını beyan edebilir misiniz.?

Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı....
ankebut-57
Katılımcı

Puan Etiketi: 61

« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2008, 18:35:53 »

Satranç oyunu Hanefi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre haramdır. Mâlum olduğu üzere bu gibi oyunlarda karşılık olarak alınan para da; kumara girmesi sebebiyle haramdır. Kıyas yoluyla bilardonun da bu hükümde olduğu söylenmiştir. Hatta çocukların sokakta oynadığı ceviz oyunları dahi aynı hükme bağlanmıştır. (Mehmet EMRE - Fetvalar)

Ayrıca Merhum Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihalinde; satrancın tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) olduğu bildirilir ve bir hadis-i şerife:"Üç oyundan başka diğer bütün oyunlar (eğlenceler) müslümana haramdır. Bu üç şey, ailesi ile eğlenmesi, atını eğitmesi ve oku ile yarışmasıdır." bildirilmiş olduğu eklenir.

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشق)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)
jade
Aktif
**

Puan Etiketi: 20

bakma suskun olduğuma, dağlarında sesi çıkmaz

« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2008, 19:12:50 »

h.z Fatihin oynadığını, tarih kitapların da okumuştum VE DUYMUŞTUM eğer haram olsaydı padişahlar oynamazdı diye düşünüyorum ancak para pul gayesiyle oynamanın hükmü haram olabilir ama yinede araştırılsın diyorum ben ...

ÖBÜR OYUNLARI BİLEMEM AMA SATRANÇ KONUSUNDA NET BİR CEVAP İSTİYORUM ZAHMET OLMAZSA

Elif, Lam, Mim...Günahkar titrek ellerim
'Elif Elif ' diyediye senden seni isterim,
Madem ki sana varmak,dikenli yollar geçmek,
Vuslatımın kanıtı olsun; kevser suyundan içmek.
hadime
Okur
**

Puan Etiketi: 17

« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2008, 20:09:23 »

Evet ben de merak ettim,para karşılığı olmadan oynuyoruz hep.
LETAİF
Poyraz

Puan Etiketi: 339

« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2008, 23:41:46 »

Ayrıca Merhum Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihalinde; satrancın tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) olduğu bildirilir ve bir hadis-i şerife:"Üç oyundan başka diğer bütün oyunlar (eğlenceler) müslümana haramdır. Bu üç şey, ailesi ile eğlenmesi, atını eğitmesi ve oku ile yarışmasıdır." bildirilmiş olduğu eklenir.
teşekkürler ankebut kardeşim şimdi bu hadisi şerif mehaz alındığında burada bir oyun bölümü açılması da caiz olurmu acaba?

[/quote]

Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı....
yolcu
Aktif
**

Puan Etiketi: 13

Araştırmacı

« Yanıtla #5 : Ocak 08, 2008, 20:14:49 »

Alıntı
Hz. Fatihin oynadığını, tarih kitapların da okumuştum VE DUYMUŞTUM eğer haram olsaydı padişahlar oynamazdı diye düşünüyorum

Bu düşüncenize katılmak mümkün değildir.
Malumunuz,Peygamberler hariç,hiç kimse masum değildir.Velev ki;Hz.Fatih, satranç oynamış olsa bile, hüküm değişmez.
Padişahlar da günah işleyebilirler...
 Nakledilen içtihad; doğrudur.
 Eminim ki;araştırmadan, içtihadi konularda ahkam kesmek; molla cami müdavimlerine yakışmaz...

İman bir bütündür.Bir cüz'ünü inkar,bütününü inkar etmek demektir.
jade
Aktif
**

« Yanıtla #6 : Ocak 08, 2008, 20:22:25 »

yolcu kardeşim ben ahkam kesmiyorum,kestiğimide hatırlamıyorum...

sadece geniş bir açıklama istedim bunu merak etmek te en doğal hakkım burada hepimiz kardeşiz ve birbirimizin hatasını  birbirimiz kırmadan söylemek daha uygun olur kanaatindeyim  mollacami mudavimlerinede bu yakışır değilmi?

yolcu
Aktif
**

Puan Etiketi: 13

Araştırmacı

« Yanıtla #7 : Ocak 08, 2008, 20:29:17 »

O cümlemi yanlış anlamışsınız...
Soruya cevap veren kardeşimin araştırmadan ahkam kesmeyeciğini ifade etmek istedim...
Dikkat ederseniz;cümlenizin devamınada araştıralım demişsiniz...Ben de;cevap veren kardeşimin araştırmadan ahkam kesmeyeceğini söylemek istedim.Haşa! Sizin zaten ahkam kestiğinize dair bir ifadeniz yoktur.

İman bir bütündür.Bir cüz'ünü inkar,bütününü inkar etmek demektir.
jade
Aktif
**

« Yanıtla #8 : Ocak 08, 2008, 20:38:40 »

ben yanlış anlamışım özür dilerim kardeşim Gülümseme

ankebut-57
Katılımcı

Puan Etiketi: 61

« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2008, 21:05:15 »

Hazreti Fâtih'in değilde, Yavuz Sultan Selim Han Hazretlerinin satranç oynadığı söylenir. Hatta bununla ilgili bazı efsânevi hatıralarda nakledilir. Onlar oynamışlar mıdır, oynamamışlar mıdır bilemiyorum. Ama güvenilir kaynaklarımızdaki bilgiler bu minvâl üzere.

Selam ve sevgiler...

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشق)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)
kardelen54
Forum Yöneticisi
Kasirga

Puan Etiketi: 271

« Yanıtla #10 : Ocak 10, 2008, 00:22:17 »

Satranç, tavla, on üç taş, on dört taş, mekruhtur. Satrancın haricinde kalan diğer oyunların tamamı bilicma haramdır. Satranç ile oyunlar haramdır (ancak zekâsını geliştirmek için olursa haram olmaz). Eğer satranç ile kumar oynarsa kişiyi adil olmaktan düşürür, şehadeti kabul edilmez. Eğer kumar olarak oynamazsa şehadeti kabul edilir. İmam-ı Azam Ebu Hanife satranç oynayana selam vermekte beis görmedi. İmameyn ise hakaret olsun diye satranç oynayana selam vermeyi mekruh saydılar. Ancak zekâsını geliştirmek için oynarsa selam vermekte beis yoktur dediler. Gençlerin yaz günlerinde oynadıkları karpuz vuruşturma vs. eğer kötülüğe sebep olmazsa mubahtır. Cevahirulfetavi’de böyledir. “Fetavilhindiye C.5 S.352 – 326”

Kaynak= Kerahiyet ve İstihsan Kitabı \ Fahrettin AKYILDIZ

Sürç-ü lisan ettiysem affola...
sadruşşeria
Okur
**

Puan Etiketi: 0

« Yanıtla #11 : Nisan 17, 2008, 01:28:39 »

fatih- yavuz oynamışmıdır bilemem.yahu beyler tarih hadis fıkıh gibi nakli ilimler tahkik edilerek öğrenilir.ehl-i tahkık alimlerin kıtaplarından öğrenilir.

fatihin yavuzun oynayıp oynamaması bizi bağlamaz. bizi edillei şeriyye bağlar.
derail
Okur
**

Puan Etiketi: -67

« Yanıtla #12 : Nisan 19, 2008, 21:07:24 »

bıçak ,,,meselesi  ekmek de keser insan da... çek çekebildiğin yere..

putların anası sizin nefis putunuzdur...

harabat ehlini hor görme zakir definelere değer viraneler vardır.
ehlünnisa
Okur
**

Puan Etiketi: 6

« Yanıtla #13 : Nisan 20, 2008, 20:48:42 »

kardeşler fatih sultan ...yavuz sltan selim ve diğerleri evliyeullah dır  şüphemiz yok onlar oynamamıştır diye yemin etsek yalan olmaz bence bu çok kerih bir iftiradır...kaldıkı vakitleride yoktur zannımca...bu arada ayeti celiledir vakti zayi etmeyin.....satranç vakti heba olduğuna ve içtima i zıddeyn cai olmadığına göre satrançda tahrimen mekruhtur
derail
Okur
**

« Yanıtla #14 : Nisan 20, 2008, 21:02:46 »

herşeyi günah kapsamına sokmayın sonra vebal altına girersiniz   ki birileri zaten bu işleri yeterinden fazla yapmışlar ve hurafe doldurmuşlar sizler veya bizlerde kendi görüşlerimize göre günah veya mekruhlar  icad etmeyelim alimallah bunun vebalilini  veremeyiz.... peygamber efendimi,ze böyle sorular sorarlarmış bu günah mı bu mekruh mu diye  verdiği yanıta  DİKKAT== FAZLA SORU SORMAYIN.... VE BİZLERDE İSLAMI YAŞANMAZ HALE GETİRMEYELİM.

ehlünnisa
Okur
**

« Yanıtla #15 : Nisan 23, 2008, 17:25:37 »

hiç kimse kafasından helal veya haram uydurmaz...hele hele bu sitedeki kendini bilen kardeşlerim asla uydurmaz...ama bazıları helal ve haramları kavramakta zorlanıyo....şunu söylemeden geçemeyeceğim..helal olan şeye haram...ve yine haram olan şeye helel demek insanı dinden çıkarır...muhafazanallah...BAZEN SUSMAK EN BÜYÜK İBADETTİR unutmayalım
derail
Okur
**

« Yanıtla #16 : Nisan 23, 2008, 18:23:29 »

haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.. birileri kalkacak  kıt akılları sıra günah icad edecekler ama bizde sırf beyler klızmasınlar diye sesimizi çıkarmayalım öylemi isteniyor.... bilmeyenler susmasını bilecekkkkkk

ehlünnisa
Okur
**

« Yanıtla #17 : Nisan 23, 2008, 18:25:02 »

bazen gerçekden susmak evla..........özellikle niyeti karışıklık çıkarmak olanlara karşı
bezirgan
Kurucu
Acemi

« Yanıtla #18 : Nisan 23, 2008, 18:36:07 »

.... bilmeyenler susmasını bilecekkkkkk

ha iste simdi oldu iste..bilmeyenler susacak bos bos konusmayacak!
artik sus be kardesim yeter yaa hem bilmiyorsun hem hala bos bos konusuyon!

burasi muhabbet ortami degil kimse sen ben sence bence diye bos yere kimsenin vaktini ziyan etmesin cani muhabbet isteyen  baska yerde arasin! burada sadec ayet hadis ve buyuk alimlerin fetvalarini anlatanlar yazsin oyun oynamiyoruz !
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Google

ihya · Zehirli Ok · kadin · Avrupa · kariyer · Saglik · gazali · tatil · Oyun · Hikayeler · Temiz · Videolar