« önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: "Tütün içen nefsâni ve şeytanidir!"  (Okunma Sayısı 3432 defa)
ankebut-57
Katılımcı

Puan Etiketi: 61

« : Ocak 06, 2008, 23:25:32 »

Halis ECE

"Tütün içen nefsâni ve şeytanidir!"

Büyük âlim ve velilerden İsmail Hakkı Bursevî (k.s.) hazretleri, Rûhu'l-Beyan Tefsiri’nin 1. cildin sonunda terâcim-i ahvâlini/biyoğrafisini verirken Türkçe olarak tütün hakkında da bazı bilgiler veriyor. Faydalı olacağını mülahaza ederek biraz sadeleştirip nakletmek istiyorum. Şöyle diyor o büyük zat:

Şam'da iken, Şeyh-i Ekber Muhyiddin ibni Arabi (k.s.) birkaç kere temessül (belli bir şekil ve surete girerek gözükme, cisimleşme, tecessüm etme) edip şöyle buyurdu:

Şol şey ki, halk ona yaprak (tütün) der. O bizim yanımızda/nezdimizde (bize göre) pis ve haramdır’.

“Ve, şeyhimden dahi duydum ki; ‘Tütün içen nefsâni ve şeytanidir!’ buyurdular.”

Yine İsmail Hakkı hazretleri, hazırladığı Hadis-i Erbaiyn'in (40 Hadis) 8 no.lu hadîs-i şerifinin şerhinde şöyle buyurur:

Bir şeyin zararı, asli fıtrata (yaratılışa) dokunuyorsa, diğer zararlılardan daha çirkindir. Mesela tütün gibi ki, bunu zararı doğrudan fıtrat-ı aslîyedir. İbâdetlere karşı bir ağırlık ve isteksizlik meydana getirir...”

Keza Ruhu'l-Beyan'da Vakıa sûresinin 43. âyet-i kerimesinin tefsirinde de şöyle buyururlar: 

Fehüve harâmün kemâ urrife fi’t-tefâsîr: Bu tütün, diğer tefsirlerde de tarif edildiği, inceden inceye anlatıldığı üzere haramdır”.

Son devrin büyük âlim ve fâzıllarından Mehmed Zihni Efendi merhum da, Nimet-i İslam isimli muhallet eserlerinde özetle şöyle söyler:

Öyle şeyler vardır ki, vücûda faydalı olmak şöyle dursun, netice itibariyle bedeni harap ettiği halde onlara, fazlaca iştah ve istek duyulur. Bundan dolayıdır ki, (bu gibi şeyler oruçlu iken kullanılırsa, hem kaza hem de) keffâret lâzım gelir. Meselâ tütün gibi... Esrar içmek ve afyon yutmak da bu nevidendir ve hepsi de haramdır”.

Müslümana yakışan ise; haram ve mekruhlardan, hatta şüphelilerden dahi kaçınmaktır. Zira  dinimizde;

Yasaklardan kaçınmak, emirleri yerine getirmekten önce gelir.

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشق)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)
LETAİF
Poyraz

Puan Etiketi: 339

« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2008, 23:51:43 »

allah razı olsun kardeşim içenlerin kendilerin zararı olduğu gibi birde çevrelerinde sigara  içmeyen başkalarına yaptıkları  eza olduğu için kul hakkı da  var çünkü enaz içenler kadar zarar görüyorlar ...

Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı....
Halis ECE
Aktif
**

Puan Etiketi: 92

« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2008, 17:34:43 »

LETAİF kardeşim teşekkürler...

Ne diyelim; Rabbim, şuur ve idrak yoksunu veya noksanı kardeşlerimize de İslâmi ve insani şuur ve idrak takviyesi nasip eylesin... Böylece hem kendilerini hem de başkalarını düşünme istidadına kavuşsunlar.

Selam ve dualarımla...

Bu arada yazıyı buraya aktaran ankebut kardeşimize de teşekkürler...
kardelen54
Forum Yöneticisi
Kasirga

Puan Etiketi: 271

« Yanıtla #3 : Ocak 21, 2008, 22:54:38 »

konuyu yazan Halis hocam burada bizimle paylaşam ankebut kardeşim Allah razı olsun...
RABBim kullananların içine nefret nasip etsin de bu illetten hem kendileri kurtulsunlar hemde bizleri kurtarmış olsunlar Masum

umarım yeni kanunlar uygulanır, yeni yasaklar tatbik edilir de sigara içimi bir nebze dahi olsa azalır Masum umarım... umarım...

Sürç-ü lisan ettiysem affola...
hak yolcusu
Forum Yöneticisi
Emektar

Puan Etiketi: 489

« Yanıtla #4 : Ocak 21, 2008, 23:25:17 »

konuyu yazan Halis hocam burada bizimle paylaşam ankebut kardeşim Allah razı olsun...
RABBim kullananların içine nefret nasip etsin de bu illetten hem kendileri kurtulsunlar hemde bizleri kurtarmış olsunlar Masum

umarım yeni kanunlar uygulanır, yeni yasaklar tatbik edilir de sigara içimi bir nebze dahi olsa azalır Masum umarım... umarım...

yazan halis hocamızdan ve paylaşan kardeşimizden de ALLAH celle celaluhu razı olsun
kardelen kardeş inşallah bakalım sigarayla ilgili baya ciddi manada  bir yasak geliyor

Yıkmak yapmak gibi insana şerefmi verir,
Emin ol onu En çulpa herifler de becerir,
İşte Süleymaniye iki ırgat yıkmaya yetişir,
Ama  haydi yap desen
Bir Sultan Süleymanla Bir Mimar sinan gerekir..
khalid
Aktif
**

Puan Etiketi: 18

« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2008, 11:04:52 »

Allah c.c. helal kıldığını haram haram kıldığını helal kılmak küfre götürür.Sigara içmek mekruhtur.Bu hüküm ''Fetavai Hindiyye-Halid-i bağdadi Ksa.''eserde devrin kırk ulaması ve Halidi Bağdadi ksa başkanlığında zamanın sorularına verilen hükümler arasında dercedilmiştir.urfa müftüsü Halil Günenç hocanın günümüz meselelerine Fetvalar isimli iki cilt eserinde izahat vardır.Üniversite yıllarımda okumuştum.Hatırımda kalan ''Şafii mezhebine göre mekruhtur İmam Şafii Rha boşanan kadına eğer sigara içiyorsa nafaka bedeline bunuda eklenmesi hükmünü vermiştir.''
Hülasayı beyan;itikadi ve ameli ekmek su derecesinde okadar konu varken ayrılağa düşürecek bu konularda daha dikkatli olalım.Müslüman feraset sahibidir.Heleki burası Ümmeti Muhammed sav istifade ettiği bir mekandır.Fetva hükümlerinde lütfen daha dikkat.Unutmayalım ki sigara haram derseniz şu aşağıda yazılı zatlara haram işlediler hükmünü verirsiniz ki Allah a sığınırım haşa bu zatlar doğumlarından önce ve sonra haram lokma pak vucutlarına girmemiştir.Bu saadatı kirama bunu isnat etmekten Allah a sığınırım.
Şahı Nakşibend ksa tütün kullanırdı,
Bediüzzaman Said Nursi rha ''eski Said zamanında sigara içerdi rovelver taşırdı''
Gavs Seyyid Abdülhakim El-Hüseyni ksa.tütün kullanırdı,
Daha nice islemler ama kafi bukadarı.İyice tefekkür edin lütfen.
müteallim
Katılımcı

Puan Etiketi: 57

« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2008, 13:29:23 »

saidi nursiyi bilmemde eger sahi naksi bendi tütün icerdi ifadesi yazinizda yazdiklarinizin en tehlikesidir silsilei sadat efendilerimiz  degil sigara icmek degil mekruh bir seyi yapmak mübah olan seylerden bile kacmis sübhelilere hic yaklasmamis zatlardir onlar rasülüllah efendimizin gercek varisleridir.
bunu kim yazmis ve söylemisse  sahi naksi bend hazretlerine iftira etmis olur.
khalid
Aktif
**

« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2008, 14:33:12 »

Tütün abdest bozmaz! Fıkıh kaideleri şahıslara göre değişmez.Biz size bizzat okuduğumuz eserlerden yazıyoruz itirazınızı yazdığımız eserleri inceledikten sonra yapınız.Bediüzzaman hazretlerine karşı takındığınız tavra karşı edebe davet ederim.Ve saydığım zatlar kadasallahuesrarehum hepsi tütün kullanmıştır.Yazılanlar eserlerde variddir.Araştırın ''Günümüz meselelerine Fetvalar 2 cilt-Halil Günenç''tetkik edin bu eserde dahi Mevlana Halid Zülcenaheyn hazretlerinin Fetava-i Hindiyede yeralan sigara hükmü yazılmış kendisi yorum yapmamıştır.Kimseyede yorum yapma hakkı yoktur.Mevlana Halid Zülcanaheyn ksa 33 silsilei saadattandır.Sigara için kırk ulema ile verdiği hüküm
MÜBAH olduğudur.Mekruhta değildir.Mübahtır.Onların verdiği hükmeme inancağız yoksa bu zamandaki kişilerin hükmünemi? Bu zayıf kul Mevlana Halid Zülcenaheyne ksa tabidir.Ve ona ittiba ediyorum.
rky_
Poyraz

Puan Etiketi: 96

« Yanıtla #8 : Ocak 24, 2008, 14:36:26 »

Yine İsmail Hakkı hazretleri, hazırladığı Hadis-i Erbaiyn'in (40 Hadis) 8 no.lu hadîs-i şerifinin şerhinde şöyle buyurur:

“Bir şeyin zararı, asli fıtrata (yaratılışa) dokunuyorsa, diğer zararlılardan daha çirkindir. Mesela tütün gibi ki, bunu zararı doğrudan fıtrat-ı aslîyedir. İbâdetlere karşı bir ağırlık ve isteksizlik meydana getirir...”

bu kadar zararı varken heleki ibadetlere neden içerler anlamamki  Kızgın

Allah'tan ümit kesilmez!...
mpower14
Poyraz

Puan Etiketi: 102

Kalbi Birlik Ruhi Ahenk...

« Yanıtla #9 : Ocak 24, 2008, 15:36:21 »

sigaranın ne olduğunu ve vücudumuza ne kadar zarar verdiğini aşağıdaki linklerden de takip edelim...

Linklerin Görülmesine Izin Verilmiyor

Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap

Himmete Talip olan hizmete ragıb olur hizmete ragıb olan himmete nail olur...
Şimdi tüm günahlarımıza bir istiğfar:Estağfirullahel aziiym ve etubü ileyk. mincemıi ma kerihallah.
farukaktaş
Forum Yöneticisi
Poyraz

Puan Etiketi: 387

« Yanıtla #10 : Ocak 24, 2008, 16:16:00 »

Alıntı
Tütün abdest bozmaz! Fıkıh kaideleri şahıslara göre değişmez.Biz size bizzat okuduğumuz eserlerden yazıyoruz itirazınızı yazdığımız eserleri inceledikten sonra yapınız.Bediüzzaman hazretlerine karşı takındığınız tavra karşı edebe davet ederim.Ve saydığım zatlar kadasallahuesrarehum hepsi tütün kullanmıştır.Yazılanlar eserlerde variddir.Araştırın ''Günümüz meselelerine Fetvalar 2 cilt-Halil Günenç''tetkik edin bu eserde dahi Mevlana Halid Zülcenaheyn hazretlerinin Fetava-i Hindiyede yeralan sigara hükmü yazılmış kendisi yorum yapmamıştır.Kimseyede yorum yapma hakkı yoktur.Mevlana Halid Zülcanaheyn ksa 33 silsilei saadattandır.Sigara için kırk ulema ile verdiği hüküm
MÜBAH olduğudur.Mekruhta değildir.Mübahtır.Onların verdiği hükmeme inancağız yoksa bu zamandaki kişilerin hükmünemi? Bu zayıf kul Mevlana Halid Zülcenaheyne ksa tabidir.Ve ona ittiba ediyorum.

Allah muhafaza buyursun sigaraya "mübah" demekten.. Ve Silsile-i Sadat efendilerimize böyle bir iftirada bulunmaktan....

Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi Hz.
khalid
Aktif
**

« Yanıtla #11 : Ocak 24, 2008, 16:32:47 »

Anlamıyorum yahu bu israrınızı herşey senetli tutanaklı.neden bahsettiğim kitapları açıp okumuyorsunuzda nefsinizden konuşup yorum yapıyorsunuz.Silsileyi Sadaatdan önce cenabı Allah ın helal olan bir şeyini siz haram kılmaya çalışıyorsunuz.Kardeşim ben Şahı Nakşibend ksa,Bediüzzaman Said Nursi Rha,ve Gavs Seyyid Abdülhakim el hüseyni ksa tütün içmişlerdir diyorum.Ve bunları okuduğumuz eserlerden görüyoruz.Sigaraya Haram veya Mekruhdur demek için Fetava-i Hindiyye-Halidi Bağdadi ksa fetvası var''TÜTÜN MÜBAHTIR'' diye ve bu fetva Urfa Müftüsü Halil Günenç hocaefendi(ki Şafii Fıkıhında söz sahibidir)eserinde yazılıdır dedik oraya neden muracaat etmiyorsunuzda nefsinizden ahkam kesiyorsunuz.Burada hernekadar halktan insanlar yazıyorsada Fetva bahsinde ancak kitap konusur.Siz değil.
Kimsenin akidesini bozmaya hakkınız yok.Allah tan korkun.
fuadesra
Poyraz

Puan Etiketi: 69

''......dost istersen Allah(c.c) yeter....''

« Yanıtla #12 : Ocak 24, 2008, 16:38:18 »

Müslümana yakışan ise; haram ve mekruhlardan, hatta şüphelilerden dahi kaçınmaktır.
paylaşım için teşekkürler..nefse zulmetmenin anlamı yok bence...

\\\'\\\'Hayat denen sonsuzluğun ortasında bir çocuğuz,düşe kalka büyürken kalkamayız birçoğumuz\\\'\\\'
Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor

Resimleri Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
yolcu
Aktif
**

Puan Etiketi: 13

Araştırmacı

« Yanıtla #13 : Ocak 24, 2008, 18:04:10 »

Alıntı
Sigara içmek mekruhtur.

Evet,benim de itikadım genel itibarla bu minval üzeredir.
Hususi durumlar için;ehil olanlar haram hükmü verebilir.
Nasıl ki;ölmeyecek kadar yemek farzdır,ayakta durabilecek kadar yemek sünnettir,doyana kadar yemek mübahtır,fazla yemek mekruhtur hatta harama kadar gidebilir.Aynen öyle de;sigara hakkında genelde verilen mekruhiyet, haramiyet arzedebilir.Bakınız:

Sigara içmenin fıkhî hükmü başta zarar, israf ve nafaka yükümlülüğü olmak üzere çeşitli açılardan ele alınabilir. Böyle olunca sigara içmenin hükmü hakkında kesin ve genel bir hüküm vererek “haram” demek yerine, bu konuda bu açılardan bazı ayırımlar yaparak farklı durumlarda farklı hükümler vermek, her bir durumu kendi şartları içerisinde değerlendirmek daha doğru görünmektedir.(

Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap)

İman bir bütündür.Bir cüz'ünü inkar,bütününü inkar etmek demektir.
Mecelle
Administrator
Emektar

Puan Etiketi: 457

« Yanıtla #14 : Ocak 24, 2008, 21:12:43 »

Anlamıyorum yahu bu israrınızı herşey senetli tutanaklı.neden bahsettiğim kitapları açıp okumuyorsunuzda nefsinizden konuşup yorum yapıyorsunuz.Silsileyi Sadaatdan önce cenabı Allah ın helal olan bir şeyini siz haram kılmaya çalışıyorsunuz.Kardeşim ben Şahı Nakşibend ksa,Bediüzzaman Said Nursi Rha,ve Gavs Seyyid Abdülhakim el hüseyni ksa tütün içmişlerdir diyorum.Ve bunları okuduğumuz eserlerden görüyoruz.Sigaraya Haram veya Mekruhdur demek için Fetava-i Hindiyye-Halidi Bağdadi ksa fetvası var''TÜTÜN MÜBAHTIR'' diye ve bu fetva Urfa Müftüsü Halil Günenç hocaefendi(ki Şafii Fıkıhında söz sahibidir)eserinde yazılıdır dedik oraya neden muracaat etmiyorsunuzda nefsinizden ahkam kesiyorsunuz.Burada hernekadar halktan insanlar yazıyorsada Fetva bahsinde ancak kitap konusur.Siz değil.

khalid kardeşim yukarıda ankebut kardeşimizin alıntı olarak eklemiş oldugu yazıyı dikkatlice tekrar okumanızı tavsiye diyorum.ordaki yazılar tamamıyla ehli sünnet imamlarımızın önde gelenlerinin vermiş oldugu fetvalardır..ve bugün bir müftü tarafından degil bizzat kabili kıyas olmayacak eserler yazmış ulemanın yazılarından sadece bir alıntıdır..
Yani yazılar ne ankebut nede halis ece  kardeşimize ait degildir.ve dogal olarak kendi kafalarından uydurmuş degilller.

Ayrıca diger kardeşlerimizinde  muteber ve islam alimleri tarafından yazılmış eserlerden alıntı olarak ekledikleri yazılarda da aynı fetvalar görülmektedir.

Diger taraftan sizin başı bizzat sıddık-ı azam Ebu Bekir efendimiz dolayısıyla başta P.E mizin bulundugu silsile-i nakşibendiyye-i aliyyenin büyüklerinden şahu nakşibend hz.leri ve diger ulema için sölemiş oldugunuz tütün içerlerdi cümlesini hangi muteber esere dayanarak sölediginizi belirtmelisiniz...
Zira bugüne kadar hiç bir muteber eserde bu ifadeyi duymadık..başta Şahu nakşibend hz.leri olmak üzre......

sizden ricamız olayları şahsi bir tutum içinde degerlendirmeden ve kimsenin şahsına karşılık vermeden sadce şu eserde bu var vs gibi saglam delilleri paylaşmanız ..

islamda ASLA bence kavramı yoktur..kitap-sünnet-icmaai ümmet ve kıyası fukaha ile hükmolunur..

burada bize düşen eger paylaşım yapmak istiyorsak bu esasları göz önünde bulundurarak bilgilerimizi paylaşıp dogrusunu bulmaktır..
okuyan kardeşlerimiz zaten neyin ne oldugunu anlayacaktır..

hepimizin bu hassasiyeti koruyacagına asla şüphemiz yoktur.bundan dolayı teşekkür ederiz..

her zaman güzel paylaşımlarınızı bekliyoruz

Ey Birader bir Noktasın Haddini bilde yürü
Şimdi AHU bir olur Hınzır olur nice sürü!..
Sadık Dost
Kasirga

Puan Etiketi: 363

« Yanıtla #15 : Ocak 24, 2008, 21:43:48 »

islamda ASLA bence kavramı yoktur..kitap-sünnet-icmaai ümmet ve kıyası fukaha ile hükmolunur..

farukaktaş
Forum Yöneticisi
Poyraz

« Yanıtla #16 : Ocak 24, 2008, 22:56:04 »

Alıntı

Dostum, yazı yazmayı bilmiyor musun? Ya da anlatmak istediğini ifade edemiyorsun. Bahsettiğin kitapları cilt numaralarıyla, sahifesiyle niçün açıklamıyorsun? "Tutanak"..Hani "tutanak?"

Sigara ile ciddi araştırma yapan kimi gördü isem, okudu isem "tütüne haramdır" demiştir. "Ya bahsettiğim alimler?" diyeceksiniz... Onların tütün kullandıklarını ispatlayamıyorsunuz ki... Hakikati olmayan şeyi ispatlamaya çalışmak da güçtür...

Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi Hz.
khalid
Aktif
**

« Yanıtla #17 : Ocak 25, 2008, 09:54:55 »

Öncelikle Yolcu kardeşime teşekkür ediyorum en insaflı orta yol hükmü o bulmuş paylaşmış sağolsun.
Kitap ismi veriyorum sayfa numarası istiyorsunuz,
herkes internetten yayınlanan kitaplardan alıntı yapıyor biz aklımızdakini ama kitap ismiyle veriyoruz dağarcımızda talebeliğimizde okuduğumuz kitaplardan şimdi yanımda olsada versem ancak genede mutmain olacağınızı zannetmem ama ilerki zamanlarda kitapları temin edip size sayfa numarasıda vericem. Mevlana Halid ksa Bediüzzaman rha değilizki hafızamızdan sayfa numarası verelim.
yalnız şu kadarki hakkında nas olmayan ve islam tarihi boyunca bir çok Evliyaullah ve sofiyyunun kullandığı gün gibi aşikardır.
HARAM demek çok büyük bir vebaldir.Bizde isteriz Ümmeti Muhammed sav sigara içmesin parasını khayır olan şeylere versin.Ama bunun yolu Haramdır ! demekten geçmez.İkna ile olur.İktisad dersin geçim dersin vesaire.
Helal haram hükmü böyle kolay verilmez bir evliya tütün kullanırken diğeri kullanmamıştır.Haram olan birşeyi Allah u teala Veli kuluna içtirmez.
Nice insan bu mereti kullanıyor ben sigara içmeyen birisiyim ancak bu bütün Ümmeti Muhammedi sav ilgilendiren bir konu.
Bu mesele İslam dışı unsurların müslümanları katı tutumlu müsamahasız gösterme planlarının ince bir oyunu.

farukaktaş
Forum Yöneticisi
Poyraz

« Yanıtla #18 : Ocak 25, 2008, 10:23:10 »

Evet, bakınız güzel bir noktaya değindiniz. Madem o kadar ciddi bir konu, elinizde kaynak yok, hiçbir şey yok... Bu kadar mühim bir konuda hiçbir araştırmanız olmadığı taktirde böyle bir eleştiride, itirazda bulunmak ne derece doğru? Herkes hatırında kalanı yazsa ne olur?

khalid
Aktif
**

« Yanıtla #19 : Ocak 25, 2008, 10:34:35 »

Esselamu Aleykum,
Şimdi kendi mülahazalarımı beyan etmek isterim,
Ey sigara içen müslüman kardeşlerim,içtiğiniz her sigaranın parası ile Filistinde,Çeçenistanda kardeşlerimize envai çeşit zülüm yapılmaktadır.Çünkü bu Sigara ve içki sektörünün karteli tröstler yahudilerin elindedir.Yahudilerde kıyamete kadar Ümmeti Muhammed sav in düşmanıdır.Ve ellerinden gelen tüm zülmü yapmaktadırlar.Ancak bu zulmu lokal tutmaya ve perdelemeye çalışmaktadırlar.Şurası bir gerçektirki ''Tüm Ümmeti Muhammed sav e savaş açmışlar zahiren ve manen var güçleriyle vurmaktadırlar.''
Müslüman kardeşim senin sigaraya verdiğin herbir kuruş yahudilere kan vermektir onlara yardım etmektir.
Gel bügün sigaraya vereceğin parayı Ümmeti Muhammed sav e harca ilminle gönlünle nereye vermek istiyorsan oraya ver bul bir Kuran talebesi ona ver.
Allah u teala tekaddes hazretleride sana ve bize yardımcı olsun.
Zira nefesimizin nezaman kesileceği belli değil fırsat varken hayıra koşalım
felah bulalım.
Allah ve dostları yar ve yardımcımız olsun.Amin.

Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Google

ihya · Zehirli Ok · kadin · Avrupa · kariyer · Saglik · gazali · tatil · Oyun · Hikayeler · Temiz · Videolar